El conseller d´Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha defensat aquest dilluns que el govern espanyol coneix "perfectament" la despesa dels 1.318 milions d´euros que el ministre d´Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, denuncia que la Generalitat hauria amagat des de 2011. En unes declaracions abans de l'acte de celebració del 50è aniversari de l'Institut d'Analistes Financers (IEAF), el conseller ha recordat que aquestes inversions es computen com a dèficit o no segons els criteris de l´Eurostat. "Nosaltres no hem amagat res a ningú i no tenim ni la capacitat d´amagar res. Som completament transparents i el govern central ho sap tot sobre nosaltres", ha sentenciat.

Mas-Colell ha recordat que els 1.318 milions d´euros que va citar Montoro corresponen a inversions contractades abans de 2010, concretament carreteres i dues presons, que "si es comptabilitzen com a dèficit o no depèn de les intervencions i particularment del judici de l´Eurostat". El titular d´Economia ha apuntat que això "és un tema estrictament comptable, que es comptabilitza aquest any perquè així ho determina Eurostat".

Mas-Colell ha indicat que el govern espanyol sap que aquests passius contingents poden ser computats com a dèficit. "La Generalitat no interlocuta amb Eurostat i si el govern espanyol ha decidit presentat això aquest any han de preguntar el per què al govern espanyol", ha sentenciat. Mas-Colell ha assenyalat que potser l´Eurostat ha estat "menys cooperador" per les diferències entre Madrid i el comissari d´Economia europeu, Pierre Moscovici.

El conseller també ha apuntat que els estructurats més grans no són els de Catalunya, sinó els del govern central, "amb el deute de l´AVE o ADIF, les radials de Madrid o el Castor", que no es computen actualment com a deute públic. "És un tema comptable i no de despesa corrent a controlar. És un tema de saber on es comptabilitzen les coses i demanem cura al govern espanyol. És inadmissible que es qüestioni la nostra integritat. El govern central coneix aquestes xifres i no hem amagat res", ha afegit.

Noves condicions del FLA

El conseller d´Economia també s´ha referit a les condicions que el ministre d´Hisenda ha imposat a la Generalitat perquè Catalunya rebi els diners del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). "Estem estudiant en detall les noves condicions del FLA per saber en quina mesura van més enllà. Ja sabem que incorporen regulacions informatives sobre els recursos del sistema de finançament", ha apuntat també Mas-Colell.

"Els diners acabaran en mans dels proveïdors, però el que és nou i preocupant és que s´ha fet una ordre que singularitza Catalunya. Hem passat de rebre el mal tracte habitual cap a les comunitats autònomes a rebre un mal tracte específic contra Catalunya, justificat únicament en raons polítiques, i això no s´hauria d´haver produït", ha conclòs. El conseller ha assegurat que "ja estàvem intervinguts i que ara ho estem més", però ha previst que els farmacèutics cobrarien del Fons una de les mensualitats endarrerides abans de principis del mes vinent.