Les declaracions i contradeclaracions creuades entre CDC i la CUP no han minat la moral d'ERC que, en públic, continua defensant que l'acord de govern acabarà arribant. El president dels republicans, Oriol Junqueras, ha opinat que el pacte d'investidura i d'estabilitat parlamentària "no només és possible, sinó que és probable" i des de dijous passat, quan la CUP va rebutjar la investidura d'Artur Mas en segona votació, s'està treballant "per omplir les propostes de contingut. Sigui quin sigui l'acord que Junqueras veu "probable" inclourà a l'actual president en funcions: "ERC té i tindrà només un candidat, Artur Mas". D'altra banda, el president d'ERC ha considerat "suficient" la majoria de 72 diputats per culminar el procés cap a la independència. Una opinió que contrasta amb la que fa uns dies va expressar el cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs.

El desig d'ERC és que les negociacions fructifiquin "com abans millor", ha explicat Junqueras, que no ha volgut posar una data a l'acord. En tot cas, ha afirmat que el veu "probable", malgrat les crítiques creuades que els darrers dies s'han llençat mútuament CDC i la CUP. El president d'ERC ha preferit no valorar aquests missatges i només s'ha referit a la bona rebuda que van rebre tant dins de Junts Pel Sí com de la CUP algunes de les propostes que es van presentar en el debat d'investidura. Treballar per dotar de contingut aquestes propostes és el que s'està fent, segons Junqueras, des de dijous passat.

Tot i que algun altre portaveu d'ERC, com els caps de llista al Congrés, Gabriel Rufián i Joan Tardà, han demanat "calma i tranquil·litat" a la CUP i a CDC, Junqueras ha preferit no fer arribar cap missatge als seus interlocutors en les negociacions. "Tothom actua amb calma i serenitat. No cal que ho recomani a ningú", ha indicat.

"L'acord és necessari i imprescindible", ha prosseguit el líder republicà. Si no s'assolís, els grups responsables (Junts Pel Sí i la CUP) haurien comés "un frau a la voluntat ciutadana". La proposta de govern coral que va plantejar Artur Mas -valorada "positivament" per la CUP- i la predisposició de l'esquerra anticapitalista a implicar-se en l'estabilitat parlamentària han de ser, segons Junqueras, les dues línies d'actuació a partir d'ara.

ERC ha convocat una reunió d'urgència de l'executiva nacional precisament per debatre sobre l'estat actual de les negociacions. Junqueras ha restat importància a la convocatòria al·legant que de reunions extraordinàries "se'n fan moltes". Un cop acabada ha donat comptes en sala de premsa, tot i que no ha detallat si les negociacions han evolucionat des de la setmana passada ni si els retrets entre CDC i la CUP han provocat tensions dins de la comissió negociadora.

Junqueras també ha estat preguntat per les declaracions que ha fet aquesta setmana el cap de llista de Democràcia i Llibertat al 20-D, Francesc Homs, sobre la culminació del procés sobiranista. Per a Homs, la majoria actual "no és suficient" per culminar el procés, ja que es necessita més del 50% dels vots, però sí per iniciar-lo, gràcies a la majoria absoluta al Parlament. "Una majoria absoluta en un parlament, aquí i a tot arreu, és una majoria suficient", ha opinat. Segons el president d'Esquerra, entre Homs i ell només hi ha "una qüestió de matís poc rellevant".