La portaveu d'ICV i diputada de SíQueEsPot, Marta Ribas, ha considerat que la convocatòria de la Junta de Portaveus prevista per aquest dimarts -abans que el PPC s'hagi constituït com a grup parlamentari- és una mostra que "s'està violentant el reglament del Parlament a l'ús" per part de Junts pel Sí, que ho fa per satisfer unes "voluntats polítiques" determinades. Així, ha replicat al conseller en funcions Francesc Homs que ni és president de la cambra catalana ni membre de la Mesa com per poder dir quan es votarà la resolució independentista. D'altra banda, ha explicat que bona part de la militància ecosocialista comparteix la idea que Joan Herrera té encara "molt recorregut" polític però ha remarcat que respecta la seva decisió "personal" de deixar la coordinació nacional del partit la primavera que ve.

Ribas ha insistit que des d'ICV i Catalunya Sí que es Pot "seguiran defensant que les coses s'han de fer bé" -a través d'un referèndum pactat amb l'Estat- i que no es pot utilitzar el reglament "dia si dia també" a conveniència dels interessos de cada partit polític. El portaveu parlamentari de la coalició, Joan Coscubiela, participarà de la reunió de la Junta de Portaveus de dimarts, però no així de la que el PSC ha proposat per aquest dilluns, en què representants socialistes, del PPC i de C's miraran de donar una resposta conjunta a la pròpia convocatòria de l'òrgan ampliat de la cambra.

En aquest sentit, la nova portaveu ecosocialista -ratificada en el càrrec el passat dissabte- ha retret al conseller Homs que doni per fet que la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP es votarà "d'una manera o d'una altra" abans de debat d'investidura del proper dilluns. "Són unes declaracions que venen a reforçar la idea que utilitzen el reglament del Parlament per altres fins que no són les de mantenir la cambra plural que la ciutadania ha elegit", ha constatat.

Pas enrere d'Herrera

A preguntes dels periodistes, Ribas ha opinat que Joan Herrera encara té "molt de recorregut" polític. Tot respectant la seva decisió de deixar la coordinació nacional del partit a partir de la primavera de l'any que ve, li ha agraït que sàpiga llegir el "moment polític" actual i que de forma generosa hagi apostat per fer un pas enrere.

El procés de confluència entre Iniciativa, Podem i BComú de cara a les eleccions del 20-D encara no està formalment tancat però ja ha estat avalada amb el 62% de suports de la militància aquest dissabte. Segons Ribas, és un percentatge més que suficient: "altres, amb percentatges menors, estan intentant fer coses molt més fortes", ha reblat en referència a la Junts pel Sí i la CUP i la seva intenció de tirar endavant una DUI. Així mateix, ha dit que ICV "no preveu l'opció" que EUiA no se sumi a aquesta confluència perquè públicament han manifestat la intenció de "sumar".

Sobre el probable lideratge d'En Comú Podem per part de Xavier Domènech, Ribas ha reconegut que és una persona poc coneguda mediàticament, igual que va passar amb Lluís Rabell, però ha assegurat que han après dels "errors" i que en aquesta ocasió procuraran fer una campanya més potent. Igualment, però, ha defensat els "lideratges corals" i no megalòmans" com el que creu que practica Artur Mas.