El 25,9% dels menors de 16 anys que viuen en algun dels 25 barris de Barcelona, on la renda familiar està per sota de la mitjana de la ciutat, pateix pobresa energètica i passa fred a casa a l'hivern, segons el Baròmetre de la Infància i les Famílies de la capital catalana. No obstant això, als 20 barris rics de la ciutat, només un 2,4% dels menors pateixen pobresa energètica, fet que suposa una diferència de deu a un. A més d'11.000 llars amb menors no hi treballa cap progenitor o responsable (8,1%) i com gran part de la pobresa esvincula a la falta de treball o l'ocupació precària, als barris amb rendes més baixes la freqüència amb que es dóna la situació és molt més alta que en els de rendes altes (un 12,2% davant del 3,9%).

Si el que es mesura és la diferència entre els que no poden fer regularment activitats d'oci i esport entre barris rics i pobres, aquesta és de 5 a 1 (19,6% davant 4%), mentre que la diferència relativa a la privació alimentària és de 14 a 1 (4,4% davant 0,3%).

Aquestes són algunes de les xifres que aporta el Baròmetre de la Infància i les Famílies a Barcelona, una radiografia realitzada a partir de 1.200 enquestes sobre les desigualtats socials per barris i les condicions de vida dels menors de la ciutat, que el nou govern municipal va presentar ahir però que està en mans del consistori des de l'any passat.Aquest estudi analitza múltiples indicadors com la pobresa energètica, les dificultats econòmiques o les carències materials, i posa de manifest la desigualtat en l'impacte d'aquests factors entre els barris amb major i menor nivell de renda.

La tinent d'alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, va explicar en presentar l'estudi que la carència alimentària és un dels factors amb indicadors més baixos -1,4% de mitjana a la ciutat, 4,4% en els barris amb rendes més baixes-, «perquè moltes polítiques han anat vinculades a aquesta qüestió».

Ortiz va assenyalar que, fins ara, «no s'ha posat suficient el focus en altres necessitats que també són importants per al correcte desenvolupament dels nens, com el dret a jugar, practicar esport o activitats extraescolars, anar de colònies o relacionar-se amb altres nens». Ortiz va dir «Les dades ens omplen d'arguments per destinar esforços a polítiques estructurals com plans de barris per a les zones de la ciutat més desafavorides», les línies estratègiques de les quals el govern exposarà demà en el ple extraordinari de pobresa.

La tinent d'alcaldia de Drets Socials no va dubtar a afirmar que el govern de Xavier Trias (CiU) «va amagar» aquest Baròmetre de la Infància perquè no li resultava favorable. L'exalcalde va negar en una roda de premsa posterior que «s'hagi amagat res» i va explicar que l'estudi és un dels molts sense obligació de fer públics.