La Generalitat elaborarà les balances fiscals "en dos o tres mesos"

Mas-Colell assegura que "no hi ha sorpreses" en el dèficit fiscal català calculat pel ministeri d'Hisenda, de 7.439 milions d'euros

21.07.2015 | 17:51
Andreu Mas-Colell

La Generalitat elaborarà les balances fiscals del 2012 prenent com a base les dades que el ministeri d'Hisenda ha publicat aquest dimarts; i confia tenir-les a punt "en dos o tres mesos", segons ha explicat als periodistes als passadissos del Parlament el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. El titular d'Economia ha assegurat que "no hi ha sorpreses" en els càlculs del ministeri, que estimen el dèficit fiscal de Catalunya en 7.439 milions d'euros el 2012. El conseller ha recordat que el càlcul de l'Estat es fa amb el mètode de càrrega-benefici però no amb el mètode flux monetari, que dóna un dèficit fiscal per a Catalunya molt superior, i ha dit que "s'han de fer els dos comptes".

Mas-Colell ha lamentat que el departament d'Economia hagi tingut accés a les dades ara, dia en què el ministeri d'Hisenda ha publicat els comptes públics territorialitzats, i no tres mesos abans, quan la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (FEDEA) va tenir-les a punt. Amb tot, ha valorat positivament que finalment s'hagin publicat les xifres sobre les quals es calcularan les balances fiscals. "Està bé que s'hagin fet disponibles les dades", ha dit.

El conseller ha posat de manifest que, amb el mètode càrrega-benefici amb que el ministeri elabora els comptes territorialitzats, només una petita part de la despesa que es fa a la comunitat de Madrid computa com a despesa, ja que la resta es computa als altres territoris que obtenen algun benefici d'aquella despesa. Aquesta manera de calcular no té en compte, però, l'impacte que tenen a Madrid els llocs de treball creats per la despesa, ha remarcat Mas-Colell. És per això que el conseller considera essencial publicar les balances fiscals segons els dos mètodes, càrrega-benefici i flux monetari, com fa la Generalitat.

Fonts del Departament d'Economia i Coneixement han fet notar a l'ACN que el mètode càrrega-benefici sobreestima el dèficit fiscal de Madrid, ja que molta despesa feta a Madrid no es computa allà sinó en altres autonomies. I és que segons aquest mètode, es computa com a benefici per a les autonomies aquells equipaments que tenen seu a Madrid però que tenen una repercussió sobre els ciutadans de l'autonomia. Així, per exemple, considera que el Museu del Prado aporta un benefici per a la resta de territoris, no només per Madrid. Segons els comptes públics territorialitzats fets públics pel ministeri d'Hisenda aquest dimarts, el dèficit de la comunitat de Madrid va ser de 19.015 milions d'euros.

Per la seva part, la portaveu i vicepresidenta del Govern, Neus Munté, ha declarat en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu que el càlcul per càrrega-benefici "no diu res sobre l'impacte de la política fiscal de l'Estat ni del model de finançament en els diferents territoris, ni tampoc sobre les finances dels governs de les diferents comunitats autònomes", ha assegurat la portaveu del Govern, Neus Munté.

D'altra banda, la portaveu també ha criticat que el ministeri d'Hisenda imputa els interessos del deute de l'Estat en funció de la població. Així, pressuposen que tots els ciutadans retornen el deute per igual, malgrat que són els territoris que paguen més impostos els que contribueixen més a eixugar el deute. Munté també ha assegurat que ara el Govern analitzarà les dades i les contrastarà amb l'estudi fet pel departament d'Economia sobre les diferències del cost de la vida a les diverses autonomies espanyoles.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema