El Consell de Governs Locals de Catalunya (CGLC) ha presentat aquest dilluns davant el Tribunal Constitucional (TC) un conflicte de competència contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat Local. Ho ha fet en representació de més de 850 municipis catalans, aproximadament el 90% del total de Catalunya i 7,5 milions d'habitants, que han presentat la documentació per impulsar el recurs i demanar canvis a una normativa que en tenen que ataca l'autonomia local i els serveis que reben els ciutadans. El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha recordat que el recurs ve avalat per dos informes del Consell d'Estat.

Els ajuntaments catalans han presentat el conflicte de competència juntament amb altres municipis de tot l'Estat. En total, al Registre del Tribunal Constitucional hi ha arribat els recursos de 2.302 municipis que representen una població de 16,5 milions d'habitants. Per poder impulsar la impugnació de la Llei per part del Tribunal, necessitaven un mínim de 1.159 municipis i que representessin més de 7,8 milions d'habitants.

A les portes del Tribunal Constitucional el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha explicat que el recurs busca la defensa dels serveis que els ajuntaments estan prestant als ciutadans i s'ha mostrat esperançat que el Tribunal Constitucional resoldrà "ràpidament" el conflicte de competència.

"No estem aquí per defensar els ajuntaments, sinó la ciutadania", ha afirmat abans d'assegurar que de moment els ajuntaments "guanyen el partit 4 a 0" pels errors de Montoro, l'informe del Consell d'Estat, el gran nombre de recursos -inèdit a la història de l'Estat- i el segon informe del Consell d'Estat que demana la reforma de la Llei. "Estem al minut de descompte del partit, i els ciutadans poden estar tranquils perquè tombarem aquesta llei", ha sentenciat.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha assegurat que més enllà de denunciar la "invasió clara de competències", aquest és un recurs "a favor del ciutadà" per permetre que els ajuntaments puguin continuar oferint serveis en l'àmbit educatiu, social, de promoció econòmica i de promoció de l'ocupació. "En un període tan greu de crisi com el que hem patit i estem patint hi ha tres entitats que estan salvant la situació als ciutadans que més pateixen: les famílies, les entitats del tercer sector i els ajuntaments, que són claus per a la prestació de serveis", ha dit.

L'Alcalde de la Llagosta i vicepresident local i comarcal d'ICV, Alberto López, ha celebrat que els alcaldes hagin aparcat les diferències polítiques per estar junts "al costat de la ciutadania defensant els seus drets". "Aquesta llei és un atac directe contra la democràcia, els drets dels ciutadans i la nostra responsabilitat i obligació és defensar aquests drets de la nostra gent".

El regidor de Roses i diputat de CiU al Congrés Carles Pàramo ha assegurat que la Llei Local "no representa cap millora" per als ciutadans i ha acusat els diputats del PP de no representar els ciutadans i estar "a les ordres del que dicta un govern tecnòcrata i tardo-franquista que només busca presentar números agradables als seus interessos".

El TC té pendents de resoldre diversos recursos que el Govern i el Parlament de Catalunya, els governs d'Andalusia, Canàries i Astúries, els parlaments d'Extremadura, Andalusia i Navarra, i els grups parlamentaris Socialista, Esquerra Plural, UPyD i Mixt del Congrés dels Diputats, van presentar a principis d'any.

Segons el criteri del Govern, la norma envaeix competències de la Generalitat en matèria de funció pública, organització territorial, autoorganització i règim jurídic de les administracions públiques catalanes i locals. També afecta l'autonomia financera de la Generalitat i que no respecta el contingut essencial de l'autonomia local garantida per la Constitució i l'Estatut.