Les més de 40 cases de colònies adherides a l'Associació catalana d'empreses del lleure, l'educació i la cultura (Acellec) tenen aquesta Setmana Santa una ocupació del 80% de les places que s'ofereixen, gràcies sobretot a la bona resposta d'esplais, entitats, grups organitzats i famílies que aposten per aquesta modalitat turística que combina el lleure amb la formació. Entre aquest dilluns i dijous, les cases estan pràcticament plenes al 100%, mentre que els dies festius l'ocupació al voltant del 60% a causa del sector turístic de costa amb ofertes, que la patronal considera "molt agressives".

La patronal Acellec explica que el sector desplega aquesta Setmana Santa el fruit d'una intensa tasca d'especialització temàtica per innovar en les seves ofertes. A les tradicionals propostes de lleure per a grups organitzats s'hi afegeixen cada cop amb més intensitat propostes adreçades a les famílies i grups, que aporten com a valor afegit continguts educatius i d'especialització cultural o artística. Segons apunta la patronal, l'oci i la diversió no només no estan renyits amb la cultura i l'educació sinó que ho converteixen en un valor "afegit i diferenciador".

El sector representat a l'Acellec gestiona els continguts de cases de colònies distribuïdes arreu de la geografia catalana, i pràcticament una vintena d'empreses ofereixen serveis complementaris per als períodes de vacances, que converteixen les típiques festes infantils o casals de lleure en un camp de proves per a la iniciació artística i de pràctiques culturals per als menuts i les seves famílies.

Les noves aplicacions tecnològiques, l'estudi pràctic d'idiomes, la iniciació artística en diverses disciplines i la pràctica esportiva vinculada a l'entorn natural no són ja una opció del lleure sinó un contingut sòlidament incorporat. La patronal destaca que els nous hàbits socials fan primar les ofertes adreçades a les famílies, que en l'actualitat assumeixen en la seva quotidianitat valors educatius que temps enrere eren només una opció treballada des del món de l'associacionisme. Per aquesta raó, el nucli familiar es converteix en un demandant estable i continuat de servei que necessita ofertes actuals i amb elements innovadors.

Per al sector, a més, aquestes noves línies de treball es converteix en una "fórmula eficaç" per combatre la crisi. Les ofertes que acumulen allotjament, manutenció, oci, educació i cultura es converteixen, a la pràctica, en una fórmula d'estalvi familiar en èpoques de retallada "perquè concentren despesa i multipliquen el rendiment en activitat i continguts", assenyala l'Acellec.