El jutge que investiga el presumpte desviament de fons en l'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha ampliat la imputació a Salvador Cuadreny, exsecretari de la Fundació Privada d'Habitatge Públic de Catalunya (FPHP) que suposadament va servir per malversar diners de l'entitat. Segons que van informar fonts judicials, el titular del jutjat d'instrucció número 17 de Barcelona havia admès a tràmit la querella per malversació de cabals que la Fiscalia Anticorrupció va presentar contra l'excoordinador general de la Diputació de Barcelona Josep Maria Matas i l'exnúmero 2 del Departament de Cultura Xavier Solà.

Per aquest motiu, l'instructor ha citat a declarar per al mes que ve en qualitat d'imputats tots dos querellats, que segons la Fiscalia van utilitzar els seus càrrecs a l'ACM -entitat que agrupa la majoria a ajuntaments nacionalistes- per desviar fons en benefici propi mitjançant la facturació de serveis a la institució a través d'empreses instrumentals.

Els detalls

El jutge ha citat també a declarar tres persones més que figuren en la querella de la Fiscalia per la seva presumpta implicació en el desviament de fons des d'empreses instrumentals: Ramon Grau, Lluís Tresserres i José Escoda. A més, l'instructor ha ampliat la imputació a Salvador Cuadreny, que no figura en la querella del fiscal, per la seva presumpta implicació en el desviament de fons com a secretari de la Fundació Privada Habitatge Públic de Catalunya, de la que Matas era apoderat general i Xavier Solà director general.

Segons que relata el fiscal en la seva querella, els tres "van veure l'oportunitat de procurar-se negoci particular" aprofitant els seus càrrecs en la Fundació i, per això, van constituir a l'abril de 2006 una societat mercantil -Promocu Habitatge S.L.- de la que era administrador únic Salvador Cuadreny. Al 2009, la FPHP va signar un contracte amb Promocu per encarregar-li la gestió de les promocions immobiliàries d'habitatge social que tenia previst emprendre, però que al 2011 el Patronat de la Fundació va acordar paralitzar en haver aconseguit només la venda anticipada de tres de les 18 cases projectades. En total, Promocu Habitatge va facturar a la Fundació un total de 68.038 euros, el que constitueix el 60% de la retribució prevista en el contracte.

A més de pel suposat desviament de fons mitjançant societats interposades, Matas serà interrogat per autoconcedir-se suposadament una "retribució laboral desproporcionada" com a secretari general de l'ACM, amb un sou que es va triplicar en sis anys fins arribar als 273.800 euros.