Els pagesos d'arreu de Catalunya no poden encendre cap foc en terreny forestal des d'aquest divendres i fins el 15 d'octubre. Així ho estableix el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural amb l'objectiu de prevenir els incendis forestals. L'Agent Major de l'Àrea de Prevenció i Investigació d'Incendis Forestals, Francesc Rivera, ha explicat a l'ACN que durant aquest període "el risc d'incendi forestal augmenta per les condicions meteorològiques i a l'elevat nombre de persones que volen fer cremes". D'altra banda, per primer cop els pagesos de les comarques centrals es podran acollir al a modalitat de permís de cremes col·lectives, com ja es fa a Tarragona i Lleida.

Des del 15 de març i fins el 15 d'octubre no es podrà encendre cap foc en terreny forestal. Es tracta d'una prohibició recollida en el Decret 64/1995 que té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. La norma regula que en els terrenys forestals -estiguin o no poblats d'espècies arbòries-, i en la franja de 500 metres que els envolta, no es pot encendre foc, sigui quina sigui la seva finalitat.

En concret, no es poden cremar restes de poda, d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni tampoc marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del departament d'Agricultura. A més, tampoc no es poden fer focs d'esbarjo ni relacionats amb l'apicultura. En les àrees recreatives i d'acampada i en les parcel·les de les urbanitzacions, només es podrà fer foc si s'utilitzen barbacoes d'obra amb mataguspires.

El Departament d'Agricultura informa que també queda prohibit llançar objectes encesos, abocar escombraries i restes vegetals o industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l'inici d'un foc, llançar coets, focs d'artifici o d'altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

L'Agent Major de l'Àrea de Prevenció i Investigació d'Incendis Forestals de l'Anoia, Francesc Rivera, ha explicat a l'ACN que aquesta norma s'aplica en aquest període de temps, ja que és quan "augmenta més el risc d'incendi forestal degut principalment a la climatologia i al fet que augmenta considerablement el nombre de persones que volen fer cremes per diferents tipus d'activitats".

Per això, els Agents Rurals han intensificat les tasques de vigilància al territori per informar a tots aquells pagesos que volen fer cremes. Els agents demanen als propietaris agrícoles les autoritzacions que els acrediten a encendre un foc i també visiten el terreny per comprovar que tot es desenvolupa correctament.

La Catalunya Central entra en la modalitat de cremes col·lectives

Les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès aplicaran, a partir d'aquest any, la modalitat de permís de cremes col·lectives. En aquests moments les comarques de Tarragona i Lleida ja estan aplicant aquesta nova modalitat que simplifica els tràmits administratius i agilitza el procés per obtenir l'autorització per a poder cremar. La normativa preveu aquesta possibilitat només per a l'eliminació de restes vegetals i les restes de poda procedents de treballs agrícoles, mentre que la resta de sol·licituds d'activitats amb risc d'incendi han de seguir el tràmit administratiu individual.

L'any passat, dos municipis de la Catalunya Central -Piera i Balsareny- van acollir una prova pilot per avaluar els resultats d'aquesta modalitat. "Vist l'èxit que va tenir, aquest any hem decidit escampar-ho per tot el territori", ha explicat Rivera. Segons l'Agent Rural, aquesta modalitat suposa que els interessats "només hagin de passar per una única finestreta i fer tots els tràmits al seu Ajuntament".

Fins ara, ha explicat Rivera, quan un pagès volia cremar restes vegetals o agrícoles "havia d'anar fins a la capital de la seva comarca a sol·licitar l'autorització. Després, havia de portar l'acreditació al seu Ajuntament perquè li donessin el vist-i-plau i posteriorment els Agents Rurals havíem d'anar fins al lloc on es volia fer la crema per inspeccionar el terreny i fer l'informe favorable". Amb el nou procediment els pagesos només hauran de fer un únic tràmit en el seu consistori.

Satisfacció entre ajuntaments i pagesos

Un dels ajuntaments de les comarques centrals que ja ha començat a aplicar aquesta modalitat de crema col·lectiva és el de Piera (Anoia). El municipi va acollir l'any passat una prova pilot i, segons ha explicat el seu alcalde, Jaume Guixà, "va ser un èxit". Segons ha explicat, "per als pagesos era una molèstia tot el procediment perquè, moltes vegades, per cremar quatre branques havien de perdre molt temps només per demanar els permisos".

De la seva banda, un dels pagesos afectats, Jaume Torres, de Piera, ha explicat que amb aquesta nova modalitat "ens estalviem molts tràmits i parafernàlia". Segons ell, el fet de poder fer el tràmit a l'Ajuntament i no haver d'anar fins la capital de comarca "ens facilitarà molt la feina i ens estalviarem moltes hores de fer papers".

Més de 2.000 sol·licituds a la Catalunya Central per fer foc

Durant el període de prohibició de fer foc en zones forestals de l'any 2012, a la Catalunya Central es van tramitar un total de 2.305 sol·licituds per fer foc. D'aquestes, un 46% van ser per fer cremes agrícoles. Per comarques, l'Anoia va gestionar 412 sol·licituds (un 66% per cremes agrícoles), el Bages en va gestionar 496 (un 37% per cremes agrícoles), el Berguedà en va autoritzar 439 (un 37% per cremes agrícoles), Osona en va gestionar un total de 695 (un 40% de les quals per cremes agrícoles) i el Solsonès en va gestionar 265 (un 62% per cremes agrícoles).

Informació a través del mòbil

Quan les circumstàncies meteorològiques siguin de risc alt, molt alt o extrem, el departament d'Agricultura pot establir mesures extraordinàries i prohibir encendre qualsevol tipus de foc, inclosa la utilització de fogons de gas, fer barbacoes de qualsevol tipus o fumar en terrenys forestals. En aquesta situació, tots els permisos que s'han donat per fer foc quedaran sense efecte.

En els casos en què es prohibeixi fer fogueres, el cos d'Agents Rurals informarà a través de missatges de mòbil a totes aquelles persones que tinguin permís per a fer foc. Aquest sistema, que va entrar en funcionament l'any passat, permet que en cas de risc d'incendi les persones que tinguin permís per fer cremes agrícoles de pastures puguin assabentar-se molt ràpidament de la prohibició excepcional.