El Ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimarts una iniciativa d'ERC per a la legalització de la marihuana. Els republicans han demanat una regularització immediata del consum i la producció però han buscat un acord amb la resta de formacions introduint un segon punt en què reclamaven la creació d'una subcomissió per estudiar la qüestió. Finalment, PP i PSOE han votat en contra dels dos punts, mentre que CiU ha votat només a favor del segon i l'Esquerra Plural (IU-ICV-Cha) han votat a favor del conjunt del text. El primer punt ha estat rebutjat per 297 vots contra 21 i sis abstencions, i el segon per 274 contra 49 a favor i una abstenció.

El diputat d'ERC Joan Tardà ha demanat que s'equipari la marihuana amb el tabac i l'alcohol i recordat des de la tribuna que la legalització del consum de cannabis implicaria no només més ingressos per a l'Estat, sinó que permetria regular aspectes bàsics com els punts de consum i de venda.

A més, segons Tardà, la legalització permetria posar contra les cordes les màfies que ara es dediquen al tràfic de marihuana, i centrar la lluita en l'eradicació del consum de cocaïna i heroïna. "La regularització del cannabis és només una qüestió de temps perquè la legislació s'haurà d'adaptar tard o d'hora a la realitat", ha dit.

Els republicans han buscat un acord afegint un segon punt al primer paràgraf de la seva moció, que apostava per la legalització immediata del consum de cannabis. El segon punt defensava la creació d'una subcomissió que estudiï i conclogui com encarar la legalització de la producció, venda i consum del cannabis.

CiU, i PNB han donat suport només a aquest segon punt de la moció, que reclama la creació d'una subcomissió al Congrés per estudiar la qüestió.

La diputada de la Federació Concepció Torruella ha recordat que l'Estat està al capdavant de la UE en consum de cannabis i ha destacat que la regularització del consum permetria "evitar el contacte del consumidor amb el mercat negre i altres drogues il·legals", malgrat que ha apuntat que podria suposar també un augment del nombre de consumidors.

La moció ha comptat amb el suport de l'Esquerra Plural. El diputat Gaspar Llamazares ha recordat que "l'estratègia de la prohibició i la penalització ha fracassat" i la regulació ha de permetre un consum responsable, la qualitat del producte i un accés limitat als adults, de manera que es pugui controlar que no en consumeixin els menors d'edats i supervisar que no hi hagi desviacions de la substància per a tràfic il·lícit.

La diputada del PSOE Isabel Rodríguez García ha afirmat que la prioritat de la seva formació és la prevenció i la informació, i ha anunciat el vot negatiu als dos punts de la moció perquè considera que el debat s'ha de produir al sí de la comissió mixta sobre drogues.

El PP també ha tancat la porta a la proposta. El diputat Joaquín Villanova ha recordat que el cannabis és "la porta d'entrada" d'altres drogues més dures i perilloses perquè gairebé tots els adolescents que han acabat consumint cocaïna i heroïna han consumit primer marihuana. Segons el PP, la seva legalització incrementaria la sensació d'impunitat en el consum.

El diputat del PP també ha considerat "curiços" que ERC es preocupi ara pels ingressos de l'Estat gràcies a la legalització de la marihuana.

La moció és fruit del debat que el portaveu d'ERC a Madrid, Alfred Bosch, i el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, van mantenir fa deu dies. En aquella sessió, el ministre va acabar derivant la qüestió cap al sobiranisme i va afirmar que si segueix el camí de Rasquera ERC no només apostarà per treure Catalunya d'Espanya, "sinó a més finançar-se econòmicament situant-se com un Estat al sud d'Europa que viola la legalitat inter