L'exsecretari general d'ERC Joan Ridao entrarà com a conseller al Consell de Garanties Estatutàries de la Generalitat que, després de la renovació parcial d'aquesta setmana tindrà majoria nacionalista i republicana, segons van informar fonts parlamentàries. Després del resultat de les passades eleccions i amb el marc de l'acord de governabilitat CiU-ERC, en la renovació el PSC perdrà un dels seus tres consellers en benefici d'ERC, que serà el partit amb més representació (tres membres). Aquesta renovació ha de ser aprovada pel Parlament en el pròxim ple, on tirarà endavant amb, almenys, els vots de CiU i ERC, que després d'aquest acord tindran majoria al Consell de Garanties, encarregat de dictaminar sobre l'adequació de les lleis del Govern i del Parlament a la Constitució i a l'Estatut.

Fonts socialistes van expressar el seu malestar perquè aquest canvi s'hagués fet sense "diàleg" amb el PSC, que perdrà un dels seus tres membres, la consellera Antònia Agulló, que serà reemplaçada per Ridao. En aquesta renovació parcial, també es ratificarà la continuïtat d'Àlex Bas (CiU), a l'hora que es cobrirà la vacant de Julio Añoveros -que va deixar el Consell de Garanties al maig per motius de salut-, amb Carles Jaume (PP). El Consell de Garanties es renova per terços cada tres anys; sis membres són nomenats pel Parlament i tres pel Govern, que pròximament farà el nomenament que li correspon en aquesta renovació.

Carles Jaume, llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona i diplomat en dret civil de Catalunya, és actualment el subdelegat del Govern espanyol a Girona. Va ser assessor jurídic del grup parlamentari del PPC. Àlex Bas és doctor en dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i va ser assessor jurídic del grup parlamentari de CiU. Joan Ridao és doctor en ciència política i de l'administració per la Universitat de Barcelona (UB) i llicenciat en dret per la UAB. Va ser diputat al Parlament de la V a la VIII legislatures i ponent de l'estatut, i diputat al Congrés espanyol la IX legislatura. Antònia Agulló és catedràtica de dret financer i tributari de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i llicenciada i doctora per la Universitat de València. Va ser degana de la facultat de dret de la UPF del 2004 al 2006.

La crítica

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, va criticar el pacte al qual havien arribat CiU i ERC per la renovació del Consell de Garanties Estatutàries. "No acceptarem que sotmetin les institucions a la seva agenda sobiranista", va explicar. Segons ell, el "corró" que formen CiU i ERC impedirà que una institució tan "rellevant" com el Consell de Garanties mantingui el principi de continuïtat institucional, atès que l'organisme només fa tres anys que va ser creat.