El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha instat el Parlament a ratificar la resolució presentada pel PSC a favor del dret a decidir. Homs planteja aquest gest en resposta al govern espanyol "menys dialogant de la història", després de l'expedient obert al fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, per unes declaracions avalant la consulta. Homs també ha apostat per respondre constituint el consell assessor per a la transició nacional i el pacte nacional pel dret a decidir. D'altra banda, ha demanat a l'executiu del PP que desmenteixi una reunió entre el fiscal de l'Estat, el ministre de Justícia i la secretària general dels populars per decidir sobre Rodríguez Sol.

Després de l'expedient obert a Rodríguez Sol i de la decisió del govern espanyol de portar al TC la declaració de sobirania, Homs ha apostat per respondre a l'executiu de Mariano Rajoy donant un missatge "d'escrupolosa vocació i compromís democràtic". Per això, ha apostat en primer lloc perquè el Parlament ratifiqués la resolució del PSC a favor del dret a decidir, la mateixa que es va votar a Madrid. "El que és substantiu és que torni a haver una expressió molt clara i majoritària i donar aquesta resposta a aquestes constants agressions del govern espanyol", ha considerat.

Però també, ha advocat per constituir el pacte nacional pel dret a decidir abans de setmana santa, un cop el Parlament hagi avalat la resolució del PSC. Precisament, ha opinat que els socialistes catalans s'hi podrien sumar després del seu vot al Congrés a favor del dret a decidir. Tot això configura una resposta que també inclou la posada en marxa del consell assessor per a la transició nacional i els treballs de la ponència conjunta sobre la Llei de consultes, que vol tenir-la llesta en el termini més curt possible.

Alhora, ha informat que ja tenen un primer informe dels serveis jurídics de la Generalitat que recorda que la declaració de sobirania no té validesa jurídica i, per tant, "no s'entén de cap de les maneres" que es pugui recórrer al TC. "És bastant absurd portar a un tribunal allò que no té valor jurídic", ha constatat.

Avisa que el PP pot estar pressionant Torres-Dulce

D'altra banda, encara sobre l'expedient obert a Rodríguez Sol, Homs ha explicat que li ha arribat que dilluns es va produir una reunió entre el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, i la secretària del PP, María Dolores de Cospedal.

El conseller de la Presidència ha avisat que si aquesta reunió realment es va produir, seria "extremadament greu", perquè "voldria dir que hi ha un capteniment polític i inequívoc, i ja fa la sensació que això és d'aquesta manera". En aquest sentit, ha demana tal govern espanyol que desmenteixi rotundament que s'ha produït aquesta reunió, perquè "almenys s'haurien de mantenir les formes".

"Volem tenir la certesa que aquesta decisió no respon simplement a un interès purament partidari d'un govern que respon a tot menys al caràcter dialogant que requereix un estat democràtic", ha reblat.

Aquesta reunió, ha continuat, vulneraria la separació de poders, perquè suposaria pressionar el poder judicial per "interessos partidaris".

Lamenta que Morenés no actuï amb les amenaces de militars

Igual que ja va expressar el president de la Generalitat, Artur Mas, en conèixer l'expedient a Rodríguez Sol, Homs ha lamentat que el ministre de Defensa, Pedro Morenés, es dediqui a fer declaracions "contundents" contra Catalunya en lloc d'actuar davant de les expressions "fora de lloc" per part de membres de l'exèrcit.