El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, entèn que la ciutadania esperi "celeritat" i "determinació" per part de Convergència a l'hora de decidir sobre el futur al partit del director general de Serveis Penitenciaris, Xavier Martorell, a qui diverses informacions senyalen que havia encarregat espiar a polítics i altres personalitats. Fins el moment, Puig es remet a la decisió que prendrà dimarts l'Assemblea de Convergència a Sant Cugat del Vallès. Pel que fa a la impugnació contra la declaració sobiranista que el govern espanyol presentarà al Tribunal Constitucional (TC), Puig ha demanat que l'estament actuï com ho faria un "tribunal europeu" i no pas mirat "a l'Espanya de la Inquisició".

Puig no ha volgut valorar la situació actual davant les últimes informacions que esquitxen l'encara director general de serveis penitenciaris de la Generalitat. Segons publica aquest dissabte El Periódico, l'any 2010 Martorell -qui era llavors cap de seguretat del FC Barcelona i regidor de CiU al consistori santcugatenc-, va encarregar presumptament a Método 3 saber dades, entre d'altres, de Xavier Amador, que fins al 2008 havia estat president local d'Unió. El diari La Vanguardia, per la seva banda, apunta que en el mateix període Martorell havia encarregat a l'agència de detectius detalls de la baixa mèdica de Montserrat Turu, cap de llista de la Candidatura de Progrés i Catalanista -formada per PSC, ERC i ICV a Valldoreix-, i que treballava al Consell Comarcal del Vallès Occidental.

L'exconseller d'Interior ha mostrat la seva confiança que Xavier Martorell donarà les explicacions oportunes, tot i que entén que la ciutadania esperi aviat un desenllaç. "És possible que unes decisions que poden ser difícils requereixin, de cara a l'opinió pública major celeritat i determinació", ha assenyalat. "Crec que són moments de decisions valentes fonamentades i no només provocades per informacions que puguin estar o no contrastades", ha matisat. "I el president Mas intenta edificar de nou la confiança als ciutadans pels que fa a les institucions", ha afegit.

Crida democràtica al TC

Felip Puig ha opinat també sobre l'anunci del govern espanyol d'impugnar al Tribunal Constitucional la declaració de sobirania aprovada al Parlament de Catalunya. Ha lamentat que en els darrers anys i en episodis com la retallada a l'Estatut de Catalunya, el TC ha demostrat, segons el seu criteri, haver estat objecte "d'un joc excessivament partidista", per part del PP i el PSOE.

En aquest sentit, ha demanat al Tribunal que agafi l'exemple del Regne Unit, amb Escòcia, i del Canadà, amb el Quebec, i que respecti el dret d'un poble per decidir el seu futur institucional. "Hauria d'aprendre aquestes lliçons i no estar mirant a l'Espanya de la Inquisició", ha sentenciat. Tot i el panorama, Puig insta a "no abandonar la via del diàleg" amb Espanya, malgrat bloquejos per part del govern de l'Estat com el rebuig a la llei catalana dels establiments comercials.