El cap de llista de CiU per Girona a les passades eleccions al Parlament i alcalde de Figueres, Santi Vila, podria acabar al capdavant del Departament de Territori i Sostenibilitat, segons publica el Diari de Girona, després que ahir, l'actual conseller en funcions, Lluís Recoder, afirmés que vol d'abandonar el Govern.

Recoder, que va informar ahir de les seves intencions el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va al·legar que la seva decisió obeix a motivacions personals d'índole professional. "He estat tota la vida dedicat exclusivament a la política, com a diputat a Madrid, com a alcalde a Sant Cugat i com a conseller. He fet 54 anys, ha arribat el moment de la descompressió. Estic decidit a exercir la meva professió d'advocat en el camp privat i he de fer-ho ara abans que sigui massa tard", va explicar el conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions.

Tot i així, Recoder va especificar que no té cap intenció d'abandonar la política perquè no pensa renunciar al seu escó de diputat al Parlament per la demarcació de Barcelona, i no descarta tornar a la primera línia política en un futur. "El futur està per escriure", va afirmar el conseller, que va deixar clar que la seva no és una retirada "tàctica" ni es postula per a res.

L'entrada de Vila al Govern català pot precipitar el relleu a l'alcaldia de Figueres abans del dia de Reis, segons publica l'EMPORDÀ en la seva edició d'aquest dilluns. Marta Felip ocuparia el seu lloc per a poder presidir el ple ordinari de gener previst per al dia 8.

Disseny de l'Executiu català

D'altra banda, amb la perspectiva de presentar el seu Govern el pròxim dia 27, el president de la Generalitat, Artur Mas, treballa en la més estricta confidencialitat, per dissenyar un executiu que tindria pocs canvis.

Tot apunta que l'actual secretari general de la Presidència i portaveu de l'executiu català, Francesc Homs, home del nucli de confiança d'Artur Mas, podria assumir un paper de coordinador de l'Executiu, com a conseller de Presidència.

Segons fonts de CiU, un altre dels pilars del nou gabinet seria Andreu Mas-Colell, assessor en les negociacions del pacte de governabilitat i ben considerat per ERC, que continuaria com a encarregat dels assumptes econòmics i financers. També es mantindria a Joana Ortega com a vicepresidenta o en una cartera equivalent, tot i que està per veure com es compatibilitza amb la posició d'Homs.

En canvi, un altre dels membres d'Unió, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, podria ser reclamat pel líder socialcristià Josep Antoni Duran i Lleida per concentrar-se més en el seu càrrec de secretari general del partit.

ERC, soci parlamentari de CiU, dóna suport a mantenir la consellera d'Educació, Irene Rigau, reforçada pel front obert amb el Ministeri d'Educació per la immersió lingüística, però, en canvi, no veuria amb bons ulls la continuïtat del conseller de Salut, Boi Ruiz, del conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ni la titular de Justícia, Pilar Fernández Bozal.

Un altre dels consellers que és en la corda fluixa és el d'Interior, Felip Puig, després del conflicte per l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant l'última vaga general, però no es descarta que mantingui alguna responsabilitat en l'Executiu, en ser un home de la confiança d'Artur Mas.

Iniciatives del futur Govern

El líder de CiU, Artur Mas, revalidarà el càrrec de president número 129 de la institució centenària de la Generalitat, després de setmanes d'intenses negociacions amb ERC per tancar un pacte de governabilitat que possibilités la seva investidura al Parlament.

El pacte d'estabilitat parlamentària, que garanteix el suport d'ERC en les principals iniciatives legislatives del futur Govern d'Artur Mas, estableix nous impostos i un termini màxim de celebració de la consulta sobiranista el 2014, encara que preveu que es pugui prorrogar amb l'acord de les dues parts.