La coordinadora d'entitats Somescola.cat ha acusat aquest dimecres el govern espanyol de voler acabar amb el model educatiu propi de Catalunya i ha 'celebrat' la sinceritat del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, en expressar la seva intenció d'espanyolitzar els alumnes catalans. Per Somescola.cat, fins ara Wert havia amagat els seus objectius "rere falses argumentacions" i ha avisat el ministre que la societat civil i la comunitat educativa "està preparada per combatre qualsevol atac al sistema educatiu català que tants èxits ha recollit en els darrers 30 anys".

En un comunicat, Somescola.cat afirma que les declaracions de Wert mostren que hi ha dues propostes de models educatius. "D'una banda, la segregació per llengua, espanyolització i centralització que proposen des del Govern de l'Estat i, de l'altra, la d'un model d'èxit amb més de 30 anys de recorregut que té un extens consens social a Catalunya i que garanteix la cohesió social", sosté.

Somescola.cat recorda que és el Parlament de Catalunya, fent ús de les competències exclusives atribuïdes a la Generalitat en l'article 131.2 de l'EAC, a qui li correspon regular el nostre servei educatiu i ha avisat al PP que només es podria aplicar aquesta "espanyolització" si tingués l'aval majoritari del poble a través de les properes eleccions catalanes.

Mentrestant, la coordinadora d'entitats ha reclamat que "s'aturin els atacs al model educatiu català" i ha exigit al Govern que surti de les urnes el 25-N que el "blindi definitivament i sense fissures".

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha agraït en declaracions a l'ACN la "sinceritat" del ministre espanyol perquè, segons ella, ha dit "d'una manera descarnada, clara i rotunda quin és el seu objectiu: que l'escola catalana deixi de ser una escola catalana i passi a ser una escola espanyola".

"Ell vol fer nens espanyols, vol espanyolitzar amb l'objectiu que ja sospitàvem, de fer una Espanya homogènia on no hi hagi diversitats culturals", ha afirmat Muriel Casals. Segons la presidenta d'Òmnium aquesta mesura "topa amb l'autoritat del Parlament" i la Llei d'Educació, que "diu que l'escola és en català i que garanteix que els nens acaben la secundària sent competents tant en català com en castellà".

Muriel Casals ha afirmat que el model educatiu català afavoreix la "igualtat d'oportunitats" i és un "element de cohesió" al qual no es pot "renunciar de cap de les maneres". A parer de Casals, la idea de Wert està "fora del sentit comú". "A Catalunya, l'ensenyament fa catalans, oberts al món, poliglots, però catalans", ha conclòs.