El Departament d'Ensenyament ha congelat el 19% del pressupost destinat als centres públics perquè paguin les despeses comunes (llum, calefacció, material, etc.) a l'espera que el Govern aprovi el pressupost per al 2011. Fonts de la conselleria han explicat a l'ACN que no es tracta d'una retallada sinó que, de moment, s'ha aprovat el 81% del cost que van demanar els centres a l'espera que es coneguin els pressupostos, aproximadament abans de l'estiu, i es pugui buscar 'l'encaix' del 19% restant. Els sindicats però consideren que es tracta d'una 'retallada' i han alertat que si finalment no s'arriba a la totalitat molts centres tindran problemes per sufragar les despeses i els serveis més bàsics.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ja va anunciar aquest dilluns que la situació econòmica complicada també afectarà la conselleria, tot i que va assegurar que el dret a l'educació de qualitat estarà en tot moment garantit per als alumnes.

A l'espera de conèixer com quedaran els pressupostos de la Generalitat i quina serà l'afectació que tindrà en l'àmbit educatiu, el Departament ha enviat una carta als serveis territorials d'educació perquè notifiquin als centre que del pressupost que han demanat per al 2011, de moment, només se'ls hi aprova el 81%.

Fonts sindicals han explicat a l'ACN que aquesta notificació no ha arribat encara a tots els centres i alguns dels que sí que l'han rebut són instituts de Secundària del Vallès Occidental i el Baix Llobregat. Des de CCOO, s'assegura que el pressupost aprovat fins ara és un 20% menys del que demanaven els instituts mentre que USTEC-STEs considera que la reducció és del 30%.

Els sindicats rebutgen qualsevol retallada

Des d'USTEC-STEs, la seva portaveu, Rosa Cañadell, ha considerat molt negativa aquesta decisió ja que comportarà 'un deteriorament de l'escola pública' i ha afegit que va en contra dels objectius de la mateixa Rigau de lluitar contra el fracàs escolar. 'Una reducció vol dir unes pitjors condicions dins dels centres', ha declarat a l'ACN.

La secretària general d'Ensenyament de CCOO, Montserrat Ros, ha assegurat que si finalment no s'aprova la totalitat d'aquest pressupost mols instituts 's'hauran de declarar en suspensió de pagament' perquè tindran dificultats per pagar serveis tan bàsics com la neteja i la llum. 'Això pot impedir obrir els instituts', ha alertat.

La secretària general d'Ensenyament d'UGT, Roser Font, ha advertit que 'una retallada en educació no és admissible' i ha afegit que des del 2008 ja s'ha anat disminuït l'aportació econòmica a aquest sector.

Reclamen diàleg

Els tres sindicats coincideixen en demanar diàleg amb la consellera i li retreuen que no s'hagi reunit amb ells per explicar els principals eixos de la seva política i les decisions més importants i que més els hi afecten.

Cañadell ha lamentat que encara no s'hagi produït aquesta trobada i ha declarat: 'No és una bona cosa que ens assabentem d'aquelles coses que passaran a l'educació pels mitjans de comunicació.

Ros ha demanat a Rigau 'que no segueixi els passos' de l'anterior conseller, Ernest Maragall, i li ha reclamat 'seure i parlar' ja que ha afirmat que d'aquesta manera es poden trobar solucions 'raonables'.

Ha reconegut que la situació econòmica és molt complicada però ha dit que es pot triar i prioritzar en què gastar els diners. S'ha mostrat partidària d'endarrerir programes que no siguin indispensables, buscar solucions temporals més econòmiques i prioritzar i ha destacat que el que no es pot fer és 'no negociar' i no comunicar-ho als afectats. 'Ja està bé de no seure i no explicar i no prendre decisions conjuntament', ha declarat.

En el mateix sentit, Font s'ha mostrat partidària de seure i apostar pel consens. 'Cal una reunió perquè ens expliqui exactament que vol fer', ha dit. La portaveu d'UGT en matèria educativa ha considerat imprescindible una trobada per tractar els temes en profunditat però ja ha avançat que no estaran d'acord 'amb que es faci cap tipus de retallada econòmica'.

Partidaris de repensar la digitalització de les aules

Els sindicats han rebutjat que s'aturi la digitalització de les aules però s'han mostrat partidaris de poder repensar el programa 1X1, després que aquest dilluns Rigau anunciés que els 40.000 alumnes que havien d'incorporar-se a la iniciativa el proper curs no ho faran. La consellera no va concretar si cap d'aquests estudiants iniciarà els seus estudis amb un ordinador portàtil o si hi ha una part que si que ho faran. El que si que va afirmar és que els alumnes dels centres on ja va ha començat el projecte podran continuar-lo.

Des d'USTEC-STEs, Cañadell ha recordat que van ser molt crítics en la forma com es va començar a aplicar aquest programa en considerar que va ser 'precipitat' i s'ha mostrat partidària 'de que això s'aturi i es racionalitzi i es miri la millor manera d'introduir les noves tecnologies'. Ha rebutjat una congelació absoluta del projecte però ha dit que potser cal revisar la seva organització i els seus recursos i mirar si és realment necessari que tots els alumnes disposin d'un ordinador o hi ha altres fórmules de digitalització.

Ros ha afirmat que la qüestió de l'1X1 's'ha fet malament per entrar i per parar'. Ha defensat el projecte pedagògic ja que és necessària la introducció de les noves tecnologies a les aules però ha reconegut que es pot repensar la mesura i fins i tot alentir-la ja que l'etapa educativa d'un alumne és llarga i no tenir ordinador portàtil durant un any es pot solucionar. 'Podríem esperar un any o dos, però perquè no ho hem parlat? Perquè ho hem de saber per la premsa?', s'ha preguntat.

Per últim, Font ha considerat negatiu l'anunci perquè suposa una 'retallada' tot i que ha considerat que 'una aturada no anirà malament per repensar com es fa'. Ha coincidit en la decisió de que els centres que ja van iniciar el projecte continuïn desenvolupant-lo però ha dit que a la resta s'ha de mirar l'eficàcia pedagògica i econòmica de la mesura, aconseguint solucionar problemes de connectivitat i millorant la formació del professorat.

'Una aturada pot servir per estudiar millor la manera, si tenim problemes econòmics potser calen maneres més eficients, potser no un ordinador per nen o que substitueixin la totalitat dels llibres de text', ha reflexionat. En definitiva, ha dit que no s'ha de córrer però tampoc aturar del tot la mesura.

En els tres casos, els sindicats consideren que, degut a la situació econòmica, s'han de repensar aquelles propostes que no són imprescindibles, dins de les que inclourien la digitalització de les aules tal i com s'està desenvolupant actualment. Coincideixen però que l'educació no pot suportar més 'retallades' per la qual cosa ja han anunciat que s'oposaran a tores aquelles decisions que afectin la qualitat de l'escola pública.