Segueix-nos a les xarxes socials:

Girona

El detingut per l'amenaça de bomba al TAV, amb bitllet per Figueres, té historial delictiu

Se l'ha pogut identificar per les empremtes dactilars i acumula arrestos per abusos sexuals o agressions a policies a Toledo, Granada i Madrid

El detingut per l'amenaça de bomba al TAV, amb bitllet per Figueres, té historial delictiuACN

El jove detingut per la falsa amenaça de bomba al TAV de Girona té vigent una ordre d'ingrés a presó dictada per un jutjat de Màlaga, acumula set detencions i sol donar noms falsos. De fet, això també és el que va fer ahir després que els Mossos d'Esquadra l'arrestessin. Al jove, que té 25 anys i nacionalitat austríaca (tot i haver nascut al Marroc) li consten fins a cinc identitats diferents. La policia l'ha pogut identificar gràcies a les empremtes dactilars. A partir del 2015 i fins ara acumula detencions a Toledo, Granada i Madrid per agressions sexuals, infracció de la llei d'estrangeria, agressions a policies i lesions. El jove, que no duu cap mena de documentació al damunt i que s'expressa en alemany, s'ha negat a declarar a comissaria.

El noi detingut va agafar el TAV que sortia de Barcelona a les 17.37 i arribava a Girona a les 18.15. Tenia bitllet fins a Figueres-Vilafant, va passar els controls a Barcelona-Sants (també, el detector) i va asseure's en un seient situat al vagó número 7.

Més o menys quan faltaven deu minuts perquè el tren arribés a Girona, el jove va cridar l'atenció de la resta de passatgers i va dir-los que faria esclatar una bomba. El cap de l'ABP del Gironès-Pla de l'Estany, l'inspector Xavier Domènech, ha explicat que es van rebre moltes trucades al 112 alertant de l'amenaça.

"Hem de comprovar fins a quin punt allò que expliquen les trucades és verídic; alguns ens van dir que havia invocat Al·là, i d'altres que es palpava contínuament el pit dient que allà hi duia un explosiu, i que va dir que abans de detonar-lo saltaria del tren", ha concretat Domènech.

D'ençà que van començar a rebre les alertes, els Mossos d'Esquadra van tenir disset minuts justos per actuar abans el tren no arribés a Girona. En aquest interval, es van mobilitzar unitats de seguretat ciutadana, també dels ARRO, i es va desallotjar tant l'andana com el vestíbul de l'estació del TAV.

Quan el tren va arribar, els Mossos d'Esquadra van immobilitzar el jove (de cabells arrissats i que vestia una mena de ponxo) i, després de comprovar que l'amenaça de bomba era falsa, se'l van endur detingut. A comissaria, d'entrada, el noi va donar una identitat falsa, i els Mossos d'Esquadra van necessitar prendre-li les empremtes dactilars per poder-lo identificar.

Fins a cinc noms diferents

Segons ha concretat Domènech, a la fitxa policial del jove hi apareixen fins a cinc identitats diferents. Els Mossos d'Esquadra donen per bona la primera, que indica que el detingut té 25 anys, nascut al Marroc i de nacionalitat austríaca. Però això no és tot; apart de mentir sobre qui és, al noi li consta una ordre d'ingrés a presó dictada per un jutjat de Màlaga i acumula fins a set detencions anteriors. Totes elles, fetes a partir del 2015 en llocs com Toledo, Granada i Madrid.

"Dues són per infracció a la llei d'estrangeria, dues més per agressió sexual, dues per atemptat contra agent de l'autoritat i la darrera, per lesions", ha concretat el cap de l'ABP Gironès-Pla de l'Estany. El jove ha passat la nit als calabossos i aquest matí s'ha negat a declarar a comissaria. "S'ha acollit al seu dret a no fer-ho", ha precisat l'inspector. El detingut parla en alemany, tot i que també entén l'anglès.

El jove, que no duia cap mena de documentació al damunt, ha passat a disposició judicial aquest migdia per un delicte de desordres públics. L'inspector dels Mossos d'Esquadra ha concretat que, a priori, ells no li han detectat res que faci pressuposar que pateix una alteració mental.

Després de passar davant del jutge, ha ingressat a presó. Però no pel delicte que va motivar el seu arrest aquest dijous, sinó per l'ordre d'ingrés a presó que pesava damunt seu dictada pel jutjat andalús.

Prem per veure més contingut per a tu