La policia ha detingut 56 persones a tot l'estat espanyol en el marc de l'anomenada 'Operació Pompeia', algunes d'elles aquesta matinada a la Jonquera (Alt Empordà). Calculen que el frau fiscal podria superar els 150 milions d'euros. Ho ha explicat aquest dilluns al migdia el Ministre de l'Interior, Jorge Fernández-Díaz, durant una visita a Lleida. El Ministre, que no ha volgut donar massa detalls perquè ha dit que la investigació segueix oberta, ha assegurat que "és l'operació més gran feta mai a Espanya de blanqueig de capitals vinculat a l'explotació sexual de dones". Les detencions s'han dut a terme a Catalunya, València, Madrid, Múrcia, el País Basc i Navarra.

Aquest operatiu, amb 56 detencions efectuades en total a sis comunitats autònomes de l'Estat, entre elles Catalunya, culmina una investigació que fa uns dos anys que dura. Jorge Fernández Díaz, ha explicat que es tracta d'un assumpte de blanqueig de capitals vinculat a l'explotació d'éssers humans amb finalitat sexual. L'operació, dirigida per l'Audiència Nacional, l'ha dut a terme la policia judicial espanyola i la comissaria d'estrangeria i fronteres en col·laboració amb la Inspecció de Treball i Seguretat Social del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.

Sobre el funcionament de l'acte delictiu, el Ministre ha explicat que el pagament dels serveis sexuals es feia a través d'empreses que simulaven la transacció a través d'altres activitats, produint un frau fiscal i blanquejant els diners. "Els clients no pagaven pel servei que estaven contractant sinó a través d'un altre servei, amb empreses que funcionaven d'intermediàries", ha dit Fernández Díaz, que ha puntualitzat que es tracta d'una modalitat nova de delicte. El Ministre no ha volgut entrar en més detalls perquè ha recordat que el cas es troba sota secret de sumari, però ha volgut destacar la importància d'aquesta operació que persegueix el frau fiscal i que actua contra uns fets "especialment repugnants perquè estan vinculats a l'explotació sexual de persones".

A Catalunya, els agents han registrat aquesta matinada el macroprostíbul 'Paradise' de la Jonquera. L'escorcoll ha durat diverses hores i la policia n'ha sortit de l'interior amb caixes i feixos de documentació diversa. Aquí s'haurien fet dues detencions.

Segueix activat el grau d'alerta antiterrorista en el nivell 4

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha informat també que el govern espanyol manté el grau d'alerta antiterrorista en el nivell 4, d'alt risc, només un per sota del màxim. L'activació del nivell 4 es produeix a causa del primer aniversari de la proclamació del califat de l'Estat Islàmic, que té lloc avui 29 de juny, i pels atemptats han tingut lloc a països pròxims a l'Estat (França i Tunísia). També perquè les informacions de què disposen els cossos i forces de seguretat de l'Estat ho aconsellen així.

Segons ha explicat Fernández Díaz, el nivell 4 d'alerta antiterrorista implica que les unitats policials i d'intel·ligència que tenen encomanades missions antiterroristes s'activen de manera especial. Hi haurà una major visibilitat d'unitats de les forces de seguretat en les tasques de protecció i prevenció, i s'intensifiquen les investigacions.

El ministre ha dit que aquest nivell es mantindrà fins que sigui necessari i ha recordat que en aquest 2015 a Espanya s'han dut a terme 12 operacions contra el jihadisme, 6 d'elles a Catalunya. En aquest context han passat a disposició 45 detinguts, 25 d'ells a Catalunya.

El ministre de l'Interior, de visita a Lleida

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha visitat Lleida aquest dilluns per reunir-se amb la direcció del Partit Popular de Lleida, que presideix Dolors López, i per visitar les dependències de la Guàrdia Civil de Lleida on ha mantingut també una reunió de treball amb els comandaments del Cos.

Jorge Fernández Díaz ha signat en el Llibre d'Honor del Partit Popular de Lleida. El ministre ha estat acompanyat de la presidenta del PP de Lleida, Dolors López; el secretari general del PP de Lleida, Salvador Puy; la diputada al Parlament, Marisa Xandri; la delegada del Govern de l'Estat a Catalunya, María de los Llanos de Luna, i la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso.