De vegades, fantasiejar amb el premi de la Loteria de Nadal és molt comú. Tots hem arribat a pensar alguna vegada què faríem si ens toqués la gran suma de diners i com la invertiríem si fos així: en un cotxe, una casa, un viatge pel món... 

Però la realitat és que els premis de la Loteria de Nadal (dades de 2020) tenen una quantia màxima de 400.000 euros al dècim, per la qual cosa les possibilitats poden ser molt variades, en funció de la situació i interessos dels afortunats. Així, segons un estudi publicat fa uns anys per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), el 70% dels guanyadors d’algun sorteig de loteria acaben arruïnats en cinc anys. Normalment, el fet de veure’s desconcertats en rebre quantitats ingents de diners quan toca la Loteria, fa que moltes persones no sàpiguen o no siguin capaces de gestionar el patrimoni, per la qual cosa es veuen abocats a deutes impossibles d’afrontar. 

Què fer si et toca la Loteria de Nadal?

Els experts i assessors apunten a la cautela com el millor aliat en cas que toqui la Loteria de Nadal. Qualsevol persona que resulti afortunada amb algun dels premis del Sorteig de Nadal hauria de seguir els consells que es detallen a continuació: 

  1. En primer lloc, el més recomanable és intentar mantenir la calma en conèixer la notícia. Encara que sembli complicat, es tracta d’un consell que pot evitar problemes futurs. S’ha d’intentar no perdre els papers portats per l’eufòria del moment. 
  2. Aquesta mateixa cautela es recomana a l’hora de donar la notícia que t’ha tocat la Loteria de Nadal. Els premis de la Loteria són dels més llaminers i, immediatament, poden sortir-te amics i coneguts més interessats pels teus diners que per la teva persona. 
  3. Quan s’acudeixi a cobrar el premi és millor dirigir-se a una sucursal en la qual no ens coneguin. D’aquesta manera, s’evitarà que coneguts o altres persones del barri s’assabentin que t’ha tocat la Loteria de Nadal. 
  4. La millor manera de gestionar correctament els diners dels premis de la Loteria de Nadal és posar-se en mans d’experts. Per fer-ho, es recomana acudir a assessors financers perquè aquests t’informin de les millors opcions d’inversió per als teus diners. 
  5. Finalment, és convenient deixar passar uns dies per poder assimilar el premi i tornar a posar els peus sobre la Terra. D’aquesta manera, idees com deixar la feina o ficar-se en inversions arriscades podran ser meditades i pensades amb tranquil·litat i no ser fruit d’un impuls, del qual després puguis penedir-te.