Segueix-nos a les xarxes socials:

La dopamina protegeix davant els efectes d’un tipus de quimioteràpia

Una investigació catalana obre la porta a millorar les dosis i augmentar l’eficàcia

La dopamina protegeix davant els efectes d’un tipus de quimioteràpia

Un grup d’investigadors catalans ha demostrat que la dieta rica en glucosa accentua l’efecte de la quimioteràpia amb cisplatí, la més comuna contra els tumors sòlids, i que la dopamina protegeix davant els efectes neurotòxics del tractament.

Científics de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) han utilitzat un model de cuc de terra, anomenat C. elegans, per estudiar els mecanismes d’adquisició de resistència a la quimioteràpia amb cisplatí i buscar noves vies per evitar-lo, han explicat aquest dimarts els dos centres en un comunicat.

La quimioteràpia amb cisplatí és la més comuna i la més eficaç per tractar tumors sòlids, no obstant, els efectes adversos associats, en especial el seu potencial neurotòxic i les resistències al tractament que poden desenvolupar les cèl·lules tumorals, fan augmentar el fracàs de la teràpia i, en conseqüència, la mortalitat.

Tumors sòlids

El treball, publicat a la revista Disease Models&Mechanisms, obre la porta a millorar l’efectivitat de la quimioteràpia amb cisplatí, que en moltes ocasions els oncòlegs es veuen obligats a reduir la dosi o fins i tot parar a causa de la seva toxicitat.

«Els nostres resultats suggereixen explorar l’ús de dopamina o derivats per mitigar els efectes neurotòxics d’aquesta quimioteràpia. Això permetria mantenir les dosis desitjades de cisplatí i augmentar l’eficàcia del tractament contra els tumors sòlids», ha afirmat la primera autora del treball, Carmen Martínez-Fernández.

El cuc de terra C. elegans és àmpliament utilitzat en la investigació biomèdica perquè, malgrat ser molt simple i petit, té la majoria de les estructures dels animals més complexos, comparteix moltes de les vies metabòliques i, a més, un 40% del seu genoma comprèn gens homòlegs als humans.

Prem per veure més contingut per a tu