Segueix-nos a les xarxes socials:

Tramuntanades

Maria Crehuet

Escriptora

La mascareta

"En el nostre imaginari no hi havia ni nas ni boca, i si hi era, potser ara no coincideix amb la realitat que ens trobem al davant"

Per fi ens han alliberat d’anar emmascarats, no amb la cara pintada, sinó amb la mascareta d’alguna de tantes formes i models que han circulat durant aquest excessivament llarg temps. Ara veiem la fisonomia sencera d’aquelles persones que ens parlen, i gaudim de les expressions facials amb el nas i la boca incorporats, i podem veure tant els somriures clars i diàfans com les ganyotes que mostren desacords o fàstics diversos. I sense que hàgim d’imaginar-lo pels ulls, que prou s’hi ha esforçat aquests mesos-anys a fer la doble feina: la seva i la de la boca. No obstant això, encara es veuen moltes persones amb mascareta, tant a interiors com pel carrer. Potser són persones immune-deprimides que prefereixen assegurar la seva salut. També hi ha, sembla, persones joves –tan mascles com femelles- que després d’haver conviscut amb la mascareta un tram de la seva adolescència, no s’agraden i prefereixen mostrar només els ulls.

Passa també que, si al principi no reconeixies els amics i coneguts amb la mascareta, ara es fa difícil reconèixer una persona (a la qual s’ha conegut durant aquest temps i que sempre hem vist amb la mascareta) a cara neta. En el nostre imaginari no hi havia ni nas ni boca, i si hi era, potser ara no coincideix amb la realitat que ens trobem al davant. I també és veritat que, sense la mascareta, les paraules se senten més nítides, clares i tòniques, per la qual cosa les converses es fan més agradables.

La pregunta que em ve al cap és: ha servit, la mascareta? No nego que durant el primer temps de la pandèmia, quan tothom estava perdut sense saber què era ben bé el que ens queia a sobre, no hagi evitat més d’un contagi... però, sincerament, crec que una obligatorietat tan allargada ha sigut més perjudicial que no pas beneficiosa. Moltes persones s’han vist obligades a respirar el seu propi diòxid de carboni durant llargues hores laborals. Un diòxid de carboni que, combinat amb la humitat de la respiració i la suor que pot generar la mascareta, han produït moltes pupes al voltant de les boques, pupes que estan reclamant aire pur i sol per recuperar-se.

Sabem que la vida és incerta i que el futur ens pot portar noves sorpreses, sobretot si continuem menyspreant el medi ambient que ens acull i ens alimenta, i l’emmalaltim amb desconsideració. Si ell emmalalteix, no podem esperar millor destí per a nosaltres.

Prem per veure més contingut per a tu