Segueix-nos a les xarxes socials:

La Vajol

Els pobles de les Salines vetllen el relat de la Retirada

u Agullana, Darnius, Maçanet de Cabrenys i la Vajol guarden el record i els paisatges de l’èxode republicà

Els pobles de les Salines vetllen el relat de la RetiradaSanti Coll

El riu Major va ser durat molts anys un punt de difícil accés entre el nucli de Tapis i la localitat nord-catalana de Costoja. L’estrena del pont ubicat en el terme d’Albanyà, als anys noranta, va permetre internacionalitzar una carretera que, entre Maçanet de Cabrenys i aquest punt fronterer, va simbolitzar quelcom més que una nova infraestructura ampla i segura. Abans de tot això, per aquest camí, milers d’exiliats van travessar cap a l’exili entre finals de 1938 i les dures fuetades de l’hivern de 1939. Una placa amb un text d’Antonio Machado recorda aquell èxode que va deixar molta empremta a la falda de les Salines.

La mina Canta va guardar el Tresor de la República

Avui, Agullana, Darnius, Maçanet de Cabrenys i la Vajol ens ofereixen un patrimoni carregat d’històries d’aquells moments convulsos que van fer passar per les seves cases pairals i masos a les principals autoritats catalanes, espanyoles i basques del bàndol republicà.

La plaça de Maçanet dedicada al president Josep Irla

A través del Memorial Democràtic, de la feina del Museu de l’Exili i del treball dels respectius pobles, podem resseguir aquesta història visitant aquests indrets senyalitzats i que ens expliquen tota la magnitud de la retirada. Una ruta que podem fer de manera circular començant per Darnius, pujant cap a Maçanet de Cabrenys per arribar, després a la Vajol i baixant cap a Agullana, o viceversa. Edificacions rurals com el Mas Descalç o el Mas Perxés, ens permetran veure quins van ser els espais que van aixoplugar aquelles autoritats i intel·lectuals que fugien d’una repressió segura o els valuosos fons artístics del país. També, espais com la mina de talc de la família Canta, coneguda com la Mina d’en Negrín, amagatall del tresor de la República. A cada poble trobarem una part de la nostra història per a redescobrir.

Més informació

www.salines-bassegoda.org

Prem per veure més contingut per a tu