Era a finals dels anys vuitanta, quan l´alcalde de Boadella i les Escaules, Marià Salguero, va voler treure profit d´un vell edifici del poble, que havia sigut un trull, al costat del riu Muga. L´edifici estava en ruïnes i podia ser una fórmula per dinamitzar el poble. I a fe de Déu que ho ha aconseguit, al cap de vint-i-cinc anys. El 25 de maig del 1990 obria les portes el restaurant El Trull d´en Francesc, que ràpidament va esdevenir un referent gastronòmic de la comarca. Francesc Xambó, copropietari del restaurant, fill de Vilabertran però casat amb una boadellenca, Josi Salguero, explica que ara ha ajudat a posar el poble al mapa. "Fins ara, el poble era conegut pel pantà, però ara saben on és pel nostre restaurant", continua argumentant l´ànima d´aquest referent culinari, on de dimecres a diumenge -de 12.30 a 15.30 i de 19.30 a 22.30 h- hi acudeixen nombrosos clients d´arreu de la nostra geografia. "La base de la clientela és de les nostres contrades; al principi, teníem també força clientela alemanya i, ara, més aviat és francesa i europea durant la temporada estival", afegeix Xambó.

El Trull d´en Francesc es caracteritza per una cuina que vol mantenir un equilibri entre el bon menjar i el preu assequible. Treballen molt amb productes de proximitat, ja que volen ser partícips de l´avenç de l´agricultura que ha experimentat la comarca els darrers anys.

Menú d´aniversari

Davant de la commemoració del 25è aniversari de la inauguració del restaurant, han elaborat un menú especial, per 30 euros, que serà vigent fins a finals del mes d´agost.

El menú permet escollir entre tres entrants (gaspatxo de cireres amb oli d´alfàbrega, crema de carbassó amb cruixents de porro i pernil ibèric o amanida de salmó marinat amb vinagreta d´ànet i formatge Emporità), tres primers (terrina de foie gras amb nespres i albercocs confitats i torradetes, pop a la gallega sobre cremós de patata i oli nou o canelons d´ànec confitat amb beixamel de ceps), sorbet de poma verda amb Calvados o sorbet de llimona amb cava i melmelada de maduixes, entre cinc segons plats (magret d´ànec amb salsa de ratafia i poma confitada, espatlla de xai lletó rostida a l´antiga, melós de vedella a la cassola amb rossinyols i ceps, suprema de turbot rostida al forn o bacallà amb crema de ceps confitats) i, finalment, entre quatre postres (milfulls de crema de iogurt i fruites del bosc, carpaccio de pinya natural amb sorbet de poma verda i coulis de gerds, tiramisú diferent, Mascarpone, cruixent de xocolata i crema anglesa amb cafè o recuit de Siurana amb mel de cireres).