La Festa Major de l´Escala comptarà aquest any amb una cinquantena d´activitats -entre el 27 d´agost i el 5 de setembre- i destaca la potenciació de la programació dirigida als joves. Coincidint amb l´Any Víctor Català, el pregoner d´aquest any serà el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila. Un any més, una quinzena d´entitats col·laboren en l´organització de la festa.

Els joves tenen un protagonisme destacat en aquesta edició de la Festa Major. L´Àrea de Joventut s´ha implicat de ple en el procés organitzatiu i ha definit diverses novetats, a través de les propostes que van sorgir de l´assemblea de joves. Així, està prevista una gimcana nocturna a la Platja (4 de setembre, entre 21 i 23 hores), en què s´hauran de passar diferents proves d´acció i diversió, com una piscina de fang o una pista de neumàtics. Una de les novetats més espectaculars, però, serà un tobogan inflable gegant, de 100 metres, que s´instal·larà a la baixada del carrer Enric Serra el matí del dia 5 de setembre.

Una altra incorporació és l´activitat anomenada D-Canta´t pel Karaoke (2 de setembre) i un concert de barrakes per als més joves, que començarà a les 20h del 3 de setembre, amb el grup Crossing.

Les Barrakes comptaran aquest any també amb El Tour dels 40 Principals, La terrasseta de Preixens, 7derok i el concurs de música jove i amateur D-notat´t.

Aquest any també es va fer un concurs per a joves per tal d´escollir el cartell de la Festa Major. Es van presentar quatre propostes i el guanyador ha estat Oriol Fuster, amb una imatge dels focs d´artifici.

Any Víctor Català

L´exposició de la Festa Major estarà dedicada aquest any a Víctor Català, coincidint amb el fet que es commemora el 50è aniversari de la mort de l´escriptora. S´hi podrà veure des d´originals de les seves obres a quadres i altres elements relacionats amb l´autora. Es tracta d´una exposició que es farà a l´Alfolí de la Sal i està produïda per la Llibreria Vitel·la.

Just després de la inauguració (1 de setembre, 19h), es farà la cercavila "El despertar de la Festa", amb els grups de percussió Batuscala, Ociart de Roses, Tramuntaka de Figueres, Els senyors del foc de Castelló d´Empúries i Els Amics del Tambor del Baix Ter de Torroella de Montgrí. La cercavila sortirà de diferents punts del nucli antic, per unir-se a la Platja i dirigir-se cap a la plaça de l´Ajuntament, on hi haurà el pregó del conseller de Cultura, Santi Vila.

Actes previs

Tot i que formalment la Festa Major és de l´1 al 5 de setembre, la setmana anterior sempre s´acostumen a programar diversos actes previs. En aquest sentit, hi ha l´obert de tennis i pàdel, la VII Marxa Nocturna de l´Anxova, la VIII Travessa de Natació, una fira d´artesans escalencs, el IX concurs de pesca, la XXVIII trobada gegantera, teatre de carrer i la XXXIII Nit de la Sardana.

A la Festa no hi faltaran clàssics com la cursa d´objectes flotants no identificats, el festival nàutic els concerts de tarda i ball (amb les orquestres Principal de la Bisbal i Montgrins), el festival d´inflables aquàtics, el corremulla o la festa de l´escuma.

També s´ha programat l´espectacle de màgia de gran format "Amazing", a càrrec de la maga Melanie i sota la direcció del popular Mag Lari.

"En conjunt, es tracta d´una programació amb què intentem cobrir totes les edats, intentant reforçar la franja dels joves, que demanaven noves activitats i que s´hi han implicat a partir de les reunions impulsades pel nou dinamitzador juvenil", remarca el regidor de Cultura i Joventut, Rafel López, el qual destaca també la implicació del teixit associatiu en els diferents actes de la festa.