Segueix-nos a les xarxes socials:

Ampliació de l’OTAN

Finlàndia i Suècia presenten la seva sol·licitud d’adhesió a l’OTAN

El secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, rep la petició i promet una resposta «ràpida»

Finlàndia i Suècia presenten la seva sol·licitud d’adhesió a l’OTAN

«Avui és un bon dia, en un moment crític per a la nostra seguretat, gràcies per presentar les candidatures de Finlàndia i Suècia a l’adhesió a l’OTAN». Amb aquestes paraules ha rebut el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, la sol·licitud d’adhesió dels dos països nòrdics de mans dels seus respectius ambaixadors acreditats, Klaus Korhonen i Axel Wenhoff. Un pas que el líder de l’Aliança Atlàntica ha qualificat d’«històric» i que posa fi a la tradicional neutralitat militar dels dos països.

La decisió respon a la nova realitat provocada per la guerra de Vladímir Putin contra Ucraïna fa 84 dies, que ha fet trontollar els fonaments de seguretat del continent europeu. «Cada nació té dret a triar el seu propi camí. Totes dues han fet la seva elecció, després de minuciosos processos democràtics. Acullo calorosament les sol·licituds de Finlàndia i Suècia per unir-se a l’OTAN. Vostès són els nostres socis més pròxims, i la seva adhesió augmentarà la nostra seguretat comuna», ha destacat Stoltenberg durant una breu compareixença a la caserna de l’Aliança. 

El polític noruec ha recordat que el pas fet pels dos països és «històric» i que els països aliats consideraran ara els pròxims passos al camí cap a l’OTAN. «Cal tenir en compte els interessos de seguretat de tots els aliats», ha explicat Stoltenberg al·ludint a les reserves expressades per Turquia el president de les quals, Tayyip Erdogan, ha amenaçat de bloquejar la incorporació per la política dels dos països cap als militants turcs i el Partit dels Treballadors del Kurdistan, que encara és considerat per Ankara com una organització terrorista. Malgrat aquest obstacle, Stoltenberg ha promès que l’OTAN treballarà per resoldre tots els problemes i arribar «a conclusions ràpides».

El dirigent noruec també ha dit que en els últims dies s’han vist nombroses declaracions dels aliats comprometent-se amb la seguretat de Finlàndia i Suècia. «L’OTAN ja està vigilant a la regió del mar Bàltic i les forces de l’OTAN i dels aliats continuaran adaptant-se segons sigui necessari. Tots els aliats estan d’acord en la importància de l’ampliació de l’OTAN. Tots estem d’acord que ens hem de mantenir junts», ha afegit.

Prem per veure més contingut per a tu