L'economista i excomissari europeu Mario Monti ha arribat aquest dimarts a un acord amb els principals partits italians i aquest dimecres donarà a conèixer la composició del govern amb el qual aspira a recuperar la confiança dels seus socis europeus i dels mercats, que segueixen castigant la prima de risc del país.

Monti ha conclòs aquest dimarts la ronda de contactes amb les forces polítiques, els agents socials i representants dels col•lectius de joves i dones que ha mantingut des d'aquest dilluns amb un acord, els termes no es coneixen, però que li permet afrontar els propers mesos amb "serenitat", segons les seves pròpies paraules.

"Confirmo des d'ara la meva absoluta convicció que el nostre país superarà aquesta situació tan difícil", ha comentat davant la premsa Monti, a qui el president de la República italiana, Giorgio Napolitano, li va encarregar formar nou Executiu diumenge passat després de la dimissió del fins ara primer ministre Silvio Berlusconi.

L'excomissari ha manifestat la seva "personal satisfacció pel treball intens i profitós" dut a terme en els dos dies de consultes: "Vull transmetre la meva confiança en la solidesa de les institucions i en la participació de la societat civil (...) Hi ha una plena i madura consciència sobre l'emergència i m'he quedat gratament sorprès del sentit de responsabilitat de tots.

El camí cap a la formació de l'rxecutiu queda clar, sobretot després que Monti rebés aquest dimarts el suport al seu nou govern de la formació de Berlusconi, el Poble de la Llibertat (PDL), en una de les trobades amb els dos grans partits italians celebrades a Roma.

Està previst que aquest dimcres Napolitano rebi a les 11.00 hora local (10.00 GMT) a Monti a la seu de la Presidència de la República, on formalitzarà l'acceptació del càrrec de primer ministre i presentarà la seva llista de ministres, abans de sotmetre al vot de confiança del Parlament, que podria arribar ja fins i tot el dijous.

Monti està disposat a arribar al final de la legislatura el 2013 i aposta per la inclusió de polítics dins d'un Govern de tecnòcrates, assumptes sobre els quals sembla que l'excomissari europeu ha aconseguit salvar les diferències amb la formació de Berlusconi.

Després que la fins ara principal formació de l'oposició, el Partit Demòcrata (PD), li hagi donat també el seu vistiplau, l'excomissari europeu es presentarà davant el Parlament amb l'únic rebuig explícit de la Lliga Nord, que aquest dimarts ha donat per trencat el seu acord amb el PDL pel seu suport a Monti.

El consens al voltant del pròxim primer ministre d'Itàlia s'ha fet extensiu a empresaris i sindicats, que aquest dimarts van mostrar públicament el seu suport, apostant aquests últims per un pacte social, davant dels "sacrificis" que el mateix Monti els ha indicat que hauran de fer per rellançar l'economia del país.

La hipòtesi que ha cobrat més força en les últimes hores és la que el mateix Monti assumirà també el Ministeri d'Economia a més de la Prefectura del Govern, amb el suport de 4 viceministres: Comptes, Finances, Tresor i Participacions Estatals.

La principal incògnita és la de saber si, com s'especula, accedirà a incloure en el seu Executiu a dues reconegudes figures polítiques d'un i altre signe: la mà dreta de Berlusconi i fins ara subsecretari de la Presidència del Govern, Gianni Letta, i el socialista i exprimer ministre Giuliano Amato.

Enmig de la crisi de govern encara no resolta a Itàlia, la prima de risc del deute italià va tornar a disparar-se aquest dimarts i va tancar en els 528,6 punts bàsics, i la rendibilitat del seu bo a deu anys en el mercat secundari sobrepassar de nou la barrera del 7%, considerat "punt de no retorn" a partir del qual van haver de demanar el rescat Grècia, Irlanda i Portugal.

Per la seva banda, la Borsa de Milà també va viure una altra mala sessió, amb el seu índex selectiu FTSE MIB en retrocés del 1,08%, situant-se en els 15.297,60 punts.