El grup municipal d'ERC-MES a l'Ajuntament de Girona ha registrat cinc noms més per a carrers, places i espais públics de la ciutat que s'afegeixen als nou que va proposar el mes passat per al nomenclàtor i entre els quals hi havia l'exalcalde republicà Pere Cerezo o l'escriptor Miquel Pairolí. En un comunicat, la portaveu del grup, Maria Mercè Roca, va explicar ahir que «registrem els noms que trobem més interessants dels que anem rebent per part de militants, simpatitzants i amics». En aquest sentit, els cinc noms nous prioritzen «la memòria històrica i el paper de la dona en la societat», va afegir.

La coalició ha registrat una proposta de bateig d'algun espai públic amb el nom de «a les gironines afusellades pel franquisme» per, segons Roca, «recordar que la barbàrie autoritària va afectar també les dones, que sovint queden invisibilitzades en relació amb els grans personatges masculins». També va recordar que ERC-MES va donar suport al nom de Salvadora Catà, primera gironina afusellada per la dictadura, i en aquesta línia proposen un nom nou: Matilde Sabaté Grisó (1904-1940), una mestra establerta a Sils que fou empresonada i executada a Girona, a les tàpies del cementiri. El seu cos va ser llançat a una fossa comuna, van afegir. «Amb aquest nom volem honrar també els mestres de la República, molts dels quals van ser assassinats per les seves idees».

També han proposat el nom d'Elisabeth Eidenbenz, fundadora de la maternitat d'Elna; i el de Clemetina Arderiu, destacada poetessa catalana. Finalment, han registrat el del pintor gironí Isidre Vicenç, traspassat l'any passat. Roca va explicar que «l'Isidre fou un dels artistes que millor sabé plasmar l'ànima de la ciutat, especialment la del seu nucli antic». També va recordar que va ser una persona compromesa amb els valors republicans i progressistes.