La Devesa de Girona no acollirà aquest estiu les veles nocturnes que s'hi han instal·lat durant els darrers 22 anys, després que l'Ajuntament hagi considerat que es tracta d'un "model obsolet" que no aposta per l'oci cultural, la convivència ni la qualitat. El consistori està obert a estudiar nous emplaçaments de cara al futur, però adverteix que en tot cas s'hauria de fer un canvi de model, ja que no vol tornar a repetir el mateix concepte de discoteques i música en un altre lloc.

Les veles-terrassa popularment conegudes com a Carpes es van instal·lar per primer cop a la Devesa l'estiu de 1990 i, malgrat haver gaudit de moments de gran popularitat, no han estat lliures de polèmica, ja que veïns propers a la zona s'han queixat sovint dels sorolls i la música.

Ara, l'Ajuntament ha decidit posar-los punt i final. La regidora de Promoció Econòmica, Marta Madrenas (CiU), explica que aquest estiu no hi haurà veles perquè són un model "antiquat" i que no aporta res. Segons l'Ajuntament, al llarg dels últims 22 anys l'oci nocturn de la ciutat ha viscut una gran transformació, ja que s'han obert nous locals i ha augmentat la qualitat i la diversitat de l'oferta. Per tant, consideren que l'oci nocturn s'ha obert a nous públics i s'ha adaptat a les noves exigències, cosa que no ha passat amb les veles. "Vam valorar-les molt positivament quan les van crear, ja que van suposar un puntal per a l'oci de la ciutat, però en els últims anys ja no ha estat així i per tant no té sentit continuar", indica Madrenas.

Segons l'Ajuntament, la falta de nous plantejaments en el format, en la direcció de la inversió i en l'adaptació a les noves exigències han fet que les veles "perdin qualitat, clientela i deixin de representar un valor afegit i una complementarietat nova a l'oferta estable existent". A més, recorda Madrenas, "no han estat absents dels problemes que genera la seva activitat d'oci nocturn, especialment pel que fa al soroll i els derivats de la concentració del públic assistent, que ha motivat nombroses i reiterades queixes de veïns de la zona malgrat les mesures de control establertes". A més, el govern gironí també argumenta que l'activitat de les veles entra en conflicte amb la protecció del Parc de la Devesa.

Per això, l'Ajuntament considera que caldria crear un nou format que permeti "recuperar l'atractiu inicial" que tenien les veles, de manera que tornin a ser un reclam per a l'oci nocturn de la ciutat. Madrenas explica que l'Ajuntament està obert a estudiar nous emplaçaments de cara al futur, però només si es treballa en un model completament diferent que sigui compatible amb el descans veïnal. Segons la regidora, els veïns s'han mostrat molt satisfets amb la decisió i des del sector de l'oci i l'hostaleria "no ho veuen malament".