La Fundació Príncep de Girona, posarà en marxa a partir de la tardor vinent el projecte "Apadrinant el talent" amb l'objectiu de millorar l'ocupabilitat de joves d'entorns desafavorits. Inspirant-se amb el model del projecte francès "Nos Quartiers Ont Des Talents", que es va presentar al Fòrum Impulsa del passat juny, buscarà la col·laboració entre el món de l'empresa i joves amb formació superior perquè millorin les seves opcions de trobar feina. El projecte suposarà que almenys una vintena de joves gironins puguin començar a participar en aquesta primera edició.

Segons va anunciar la directora general de la Fundació Príncep de Girona, Mònica Margarit, al setembre es donarà a conèixer el projecte "Apadrinant el talent", una iniciativa que desenvolupa directament la institució i a través de la "mentorització" d'empresaris gironins i d'altres que aporti la mateixa fundació buscarà facilitar eines als joves seleccionats perquè trobin feina adequada al seu perfil formatiu.

Margarit va remarcar que els candidats seran joves amb formació superior, o bé llicenciats o bé amb formació professional de grau superior, que procedeixin d'entorns difícils. La tasca de captació s'iniciarà a partir del mes de setembre i el novembre confien a iniciar el procés de relació entre el titulat i el mentor o empresari que l'assessorarà. "L'atur juvenil és un dels llasts més grans d'Espanya, encara que a més nivell d'estudis hi ha més feina i més salari", va recordar Margarit. La directora general va afegir que "l'objectiu no és trobar-los una feina, sinó preparar-los millor per la cerca d'una feina adequada a la seva formació".

Girona, al costat de Madrid, Barcelona i Còrdova, és una de les quatre demarcacions on es posarà en marxa el projecte de la Fundació Príncep de Girona, que ha pres com a model l'experiència parisenca. La iniciativa es desenvolupa amb un gran èxit des de fa més de cinc anys a França i ha possibilitat, després de millorar l'ocupabilitat de més de 2.000 joves, que accedeixin al mercat laboral.

Els interessats a participar en "Apadrinant el talent" han de ser joves amb formació universitària o cicle superior de FP, amb estudis finalitzats en els últims cinc anys i entre 18 i 30 anys. Així mateix, han d'haver estudiat amb beca salari, beca compensatòria o de mobilitat especial, han d'estar legalment autoritzats per treballar a Espanya i trobar-se en situació d'atur o amb una feina que no es correspongui amb el seu nivell formatiu. "Aquesta és la fórmula que hem trobat per saber qui realment pot necessitar la nostra ajuda", explica Margarit.

En el cas dels mentors, la directora de la fundació va precisar que ha de ser personal directiu o professionals amb experiència en la direcció de persones, compromesos amb l'ocupació juvenil, amb una edat superior a 35 anys i una dedicació de 15 a 20 hores en un període d'uns 6 mesos. Els mentors ajueden a millorar currículums o a millorar les habilitats davant una entrevista de selecció.