Manufacturas Gassol va marcar el preu i les condicions de la compravenda de l'antiga tèxtil de Salt i es van mantenir fins a l'última operació d'adquisició. La finca va anar passant de mans només amb l'augment econòmic de la dotzena part que corresponia a Raimon Sanfeliu, al contrari del que manté en la seva querella l'empresari Salvador Sallés. El constructor i hostaler Sallés inclou altres tipus de serveis en el preu de compravenda per arribar als 27 milions d'euros que afirma que li van costar els terrenys. Precisament, l'operació va quedar sense complir en el moment en què l'empresari Salvador Sallés, propietari de Turistime s.l., va decidir no pagar el que faltava. Llavors, des del primer fins a l'últim van quedar sense cobrar i fins i tot Manufacturas Gassol va acabar presentant una demanda judicial.

Nous detall es van revelant de l'operació de compravenda de la factoria Gassol. Segons la documentació a la que ha tingut accés Diari de Girona, Manufacturas Gassol va establir que el preu de les seves onze dotzenes parts seria de 17.233.333 euros. Quan ja tenia emparaulada la venda a Destilerias MG, Raimon Sanfeliu va exercir el dret de tempteig. A més concretava que el primer pagament s'havia de fer en el moment de la signatura. Raimon Sanfeliu va pagar 1.466.666, 66 euros -que van ser avançats per la societat PS Invers mitjançat un xec.

La resta de condicions de pagament -amb quantitats i data de pagament concretes- es van anar subrogant contracte rere de contracte amb molta exactitud, tant per als compradors com per als venedors.

Sallés, però, va bloquejar tota l'operació quan va presentar la seva querella per estafa el 27 de febrer de 2008. L'endemà, Sallés havia de pagar 7.1666.666,66 euros de la finca més 2,5 milions d'euros de ?l'IVA a Raimon Sanfeliu, que al seu torn havia d'entregar-los a Manufacturas Gassol. El 28 de juny de 2008 s'havia de fer efectiu el pagament de 8.600.000 euros. El procediment era el mateix, segons el contracte: Sallés pagava a Sanfeliu, que posteriorment ho remetia a Manufacturas Gassol.

Coneixedor de la finca

La querella concreta que Salvador Sallés se sent estafat perquè Raimon Sanfeliu i Xavier Planella es van posar d'acord per enganyar-lo amb la connivència de l'exalcalde de Salt, Jaume Torramadé. Pero, Sallés va signar un contracte de compravenda amb Raimon Sanfeliu en el qual admet que coneixia totes les condicions de la finca i també el contracte entre PS Invers i els pagaments que li havia de fer. El contracte explicita que els termes són els mateixos que Sanfeliu havia signat amb Manufacturas Gassol. L'única diferència és la incorporació de la part del mateix Raimon Sanfeliu que fa que el preu augmenti dels 17 milions als 19.999.141, 96 euros més l'IVA. Tot i que en l'escrit de la querella assegura que Sanfeliu i Planella es van conxorxar per enganyar-lo amb l'"estafa de la gran estampa", els contractes de compravenda deixen clar que Sallés era conscient del que signava.

El contracte remarca que Sallés, el comprador, "manifesta expressament i formal que coneix i accepta la situació física, hipotecària, administrativa i urbanística de la finca". Amb aquest acord, Sallés admetia explícitament que era conscient que els terrenys tenien un ús industrial i no residencial.

Per altra banda, en la signatura també admet que "coneix en la seva integritat el contracte de prestació de serveis formalitzat entre Raimon Sanfeliu i PS Invers", l'empresa de Xavier Planella. Posteriorment, Salvador Salllés també va acceptara el contracte de gestió i assessorament de Planella.

Sallés assumeix totalment l'acord que hi havia entre Sanfeliu i Planella. Per aquest motiu signava un contracte i es comprometia a pagar 900.000 euros en el moment de la signatura del contracte. Quan l'Ajuntament aprovés la modificació del Pla General es donarien 1.312.000 euros i quan s'aprovés la reparcel·lació i el projecte uns altres 1.312.000 euros. Planella només va cobrar els 900.000 euros inicials perquè no es va fer ni la modificació del Pla General ni es va aprovar el projecte.

Querella contra Sallés

Per altra part, l'advocat de Xavier Planella, Carles Monguilod, va recordar que per les diverses informacions falses en la querella s'ha presentat una demanda per estafa processal contra el constructor i hostaler Salvador Sallés.

Monguilod també aclareix que "pel que fa a l'actuació de la societat Ps Invers Territorial s.l., que erròniament ha estat qualificada com a intermediària en l'operació, cal deixar clar que única i exclusivament era l'empresa que contractada, per Turistime s.l., es feia càrrec de l'assessorament i la gestió i tramitació del text de modificació del Pla General; així com la tramitació del Pla Parcial" i la resta de negociacions i acords amb l'administració.