Miquel Santaló i Parvorell va ser un dels polítics republicans més importants de Girona. Santaló nascut a Vilaür l'any 1887 i mort a Guadalajara (Mèxic) el 1962, també va ser un viu exemple del què va suposar per a molts mestres i polítics la derrota de l'any 1939. Va ser el regidor republicà més votat el 14 d'abril de 1931 i va ser proclamat alcalde de Girona, ?càrrec que va exercir entre els anys 1931 i 1933. En proclamar l'Etsat català des de l'Ajuntament va ser empresonat al vaixell Uruguay.

Miquel Santaló també va ser diputat al Congrés, ministre de Comunicacions i conseller delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya. El dia 1 de gener del 1939 va assistir a la darrera sessió de les Corts Republicanes a Figueres i, tot seguit, va marxar a l'exili. Acompanyat d'esposa i fills, primer va arribar a França i, després, es va traslladar a Mèxic.

Els seus correligionaris deien que "no ha pregonat el catalanisme per aconseguir com un vulgar xantagista una casaca de ministre, sinó que sense babardejar de catalanisme, l'ha portat a la legislació del país".