Acn/DdeG, Girona.

El Museu Memorial de l'Exili i l'Ajuntament de Girona van refre ahir en donació el llegat personal del polític republicà, pedagog i geògraf Miquel Santaló. El llegat, que fa tot just tres setmanes ha arribat des de Mèxic, inclou tant documents personals de Santaló i la seva dona com diversos materials que testifiquen els darrers anys de la República i el posterior exili. Santaló va ser, entre d'altres, alcalde de Girona entre els anys 1931 i 1933, ministre de Comunicació de la República, diputat al Congrés i conseller delegat de la Generalitat. L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va remarcar que el llegat té "una gran intensitat simbòlica" perquè pertany a tots aquells qui van viure la Guerra Civil.

La història de la República, la Guerra Civil i el posterior exili que van viure molts catalans va deixar tant empremtes personals com documentals. Amb la voluntat de recuperar la memòria d'aquells docents que es van exiliar, el catedràtic d'Història de la UdG Salomó Marquès va proposar-se seguir la petja d'aquells docents que es van veure obligats a deixar enrere les seves arrels i exiliar-se. Aquest camí el va portar fins a Mèxic, on va trobar una de les filles del polític republicà, pedagog i geògraf Miquel Santaló.

Segons va remarcar Marquès, la donació que han rebut l'Ajuntament de Girona i el Museu Memorial de l'Exili és una de les que fa posar "la pell de gallina". No pas pel volum del llegat, sinó pel que representen els documents que es troben reclosos a la maleta.

El llegat inclou tant documentació personal de Santaló i la seva esposa (títols docents i currículums) com diverses empremtes del temps de la República i l'exili. En destaquen, entre d'altres, una agenda amb les adreces dels polítics exiliats a França, discursos d'ERC, cartes de Pau Casals i Lluís Companys, una bandera catalana amb signatures, entre d'altres, de Josep Irla i un tovalló de paper editat amb motiu del comiat de Santaló com a alcalde de Girona.

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va remarcar que la donació té un caire "simbòlic" molt important, perquè pertany a tots els qui van viure la Guerra Civil, tant els qui es van exiliar com els qui es van quedar a Catalunya per defensar les seves conviccions.

El llegat, que ha estat una donació de la filla de Santaló, Adelina Santaló, es repartirà ara entre Girona i la Jonquera. Es nomenarà una comissió que decidirà quina part es conservarà a l'Arxiu Històric de Girona i quina altra es destinarà al fons del Museu Memorial de l'Exili per a la seva exposició.