Segueix-nos a les xarxes socials:

Llançà

Rai Puig descobreix el món dalt del seu caiac

L'expedicionari, afincat a Llançà des del 2016, presenta un documental sobre el seu viatge a Papua

Rai Puig descobreix el món dalt del seu caiacRAI PUIG

Rai Puig (Tarragona) té 32 anys i es considera un home amb esperit aventurer. Establert a Llançà des del 2016, ha visitat diferents racons del món amb el seu caiac. D´algunes de les seves expedicions, que qualifica de«somnis acomplerts», n´ha realitzat documentals. És el cas de la darrera, a l´illa de Papua. Aquestes vivències les nar­ra a «Solo in Papua», que va projectar-se el cap de setmana passat a Vilabertran i Llançà. El proper 24 de novembre també es podrà veure a La Mostra. Muntanya i Aventura de Figueres.

Puig va estudiar Educació Física i es va especialitzar en caiac de riu. Més tard, va arribar a Llançà on va conèixer Pau Calero, que el va introduir en el caiac de mar. Aleshores, es va dedicar a fer de guia de caiac de mar, aquí, i en expedicions per tot el món. Durant les vacances, a l´hivern, Puig aprofita per fer travesses, ja que «moure´t és una cosa innata als humans i a alguns ens queda aquesta essència nòmada». Ha estat a la Patagònia, Mèxic, Nova Zelanda i Groenlàndia. Una de les més significatives va ser la del 2014. Durant 95 dies va travessar, en solitari, més de dos mil quilòmetres des de Vancouver fins a Alaska. «Vaig fer caiac amb balenes, ossos, orques; tot era molt solitari, potser m´estava una setmana sense veure ningú, va ser un gran viatge», explica. La soledat, per a ell, no és un handicap. «No tothom vol ni val per fer-ho, però té avantatges i és que no depens de ningú i et pots moure més de pressa; viatjar sol tampoc vol dir estar sol sempre, perquè és com més gent coneixes, com més t´acullen».

Això també ho va viure a la darrera expedició, que el va portar, el desembre i gener passat, a l´illa de Papua, a Oceania, la més gran del món, en aquest cas, «un ambient molt diferent, tropical». Aquesta travessa, també en solitari, va dividir-se en dues parts: un mes en caiac i un altre a peu a l´arxipèlag Raja Ampat on va contactar amb unes tribus «encara molt primitives» descobertes als anys 30. Per a Puig, aquest vessant antropològic dona una connotació diferent d´aquest viatge. «Aquesta tribu encara conserva un estil de vida molt primitiu» tot i que el turisme -és un lloc paradisíac- està provocant «un impacte irreversible». Són tribus que viuen de la caça i l´agricultura, que encara fan guerres tribals i que disposen d´eines molt rudimentàries.

Perills i paranys

Puig també aprofita el documental per denunciar la contaminació als mars. «Tot i que és un paradís de vida submarina, vaig veure molts plàstics», comenta. Tampoc ha estat un viatge exempt de perills. «Si Alaska van ser tres mesos de caiac, realment dur, a Papua ha estat més curt i m´he cansat menys, però més perillós des del punt de vista de trampes i paranys, amb onatge molt més fort, la barrera de corall, creuaments a illes en mar obert». Puig reconeix que al mar no se li pot perdre mai el respecte: «És el medi que més ràpidament pot canviar, cal, sobretot, anticipar-se».

Per dur a terme una expedició d´aquestes característiques, cal una gran planificació. «Començo amb un projecte al qual li dedico moltes hores; busco espònsors, marques que em puguin patrocinar o donar material», explica Puig. Ja durant la travessia, «hi ha tota una logística a tenir en compte: mapes, menjar, roba». A més, per fer els documentals i «compartir l´experiència», també porta un equip. En aquest viatge, ha utilitzat també un dron que li ha permès enregistrar imatges aèries fabuloses. Per tirar-lo endavant, com ja va fer amb l´anterior, Puig ha impulsat campanyes de micromecenatge, ja que l´edició del documental el fa una empresa externa en format professional.

Després de voltar per diferents racons, Puig reconeix que Llançà «és dels millors llocs d´Europa per la pràctica del meu esport, a les portes del cap de Creus, és com una zona de joc». Es defineix, però, com un aventurer, perquè «explorar avui en dia ja és molt difícil».

Prem per veure més contingut per a tu