Segueix-nos a les xarxes socials:

Vilabertran

El Cau de les Marietes tanca l'escola de natura però seguirà divulgant els seus tresors

La remeiera Rosa M. López ha inculcat durant quinze anys l'amor per les plantes i les flors entre els nens tot descobrint els seus secrets

El Cau de les Marietes tanca l'escola de natura però seguirà divulgant els seus tresorsSÒNIA FUENTES

És fàcil trobar la remeiera Rosa M. López abraçada al tronc d´un roure -sentint la seva energia- o parlant amb les flors de l´Horta d´en Moner de Vilabertran. Aquest espai privilegiat farcit de plantes remeieres ha estat un indret de refugi i d´aprenentatge des que era molt petita, quan es va traslladar a Vilabertran a casa de la padrina, una dona sàvia que li va ensenyar a estimar les plantes i a descobrir el poder curatiu que emana de la terra. "No em vaig separar mai d´ella ni dels seus màgics remeis" explica. També va heretar de la padrina l´horta on conreava faves i pèsols i cuidava amb cura les plantes. "M´he estimat aquesta horta desesperadament". De ben petita, ja coneixia moltes de les propietats d´aquestes herbes: "Jo volia ser pagesa", però va marxar a Figueres a estudiar i es va especialitzar en el camp sanitari. Arran d´un accident, va deixar la seva professió per dedicar-se al món de la fitoteràpia. "Amb dues companyes més i un metge amic i amant de la natura com nosaltres, vam decidir obrir una escola de natura a les terres que m´havia deixat l´àvia i recuperar les seves antigues receptes, com ara l´ungüent de les padrines". Així va néixer el Cau de les Marietes. L´escola es va crear pensant en els nens i ara, amb recança, la Rosa -a punt de complir 70 anys- ha decidit tancar una etapa deixant un llegat que molta mainada no oblidarà. "M´agradaria que guardessin el record d´aquests 15 anys que han vingut a fer potingues, com deien els més petits".

López forma part de l´Associació de Remeiers i Remeieres i de l´Associació Dolça Revolució. "La mare natura és la farmàcia més gran del món, però seguim confiant en les grans multinacionals i en productes plens de contraindicacions". Al Cau de les Marietes, viuen més de 200 plantes remeieres, moltes d´elles encara han de florir, algunes les va matar la gelada, però ja tornen a néixer. López passeja per l´horta, que seguirà oberta a tothom que vingui a buscar les plantes que necessiti, "només cal que em truquin abans". També seguirà impartint tallers per ensenyar a la gent com utilitzar el poder curatiu de les plantes. "L´artemisa, per la menopausa; la sàlvia tot ho salva, l´herba del traïdor, cicatritza i regenera; la hierbadosego cura les cataractes, les Kalanchoes, per al tractament i cura del càncer..." explica. "No hi ha plantes bones ni dolentes, tot depèn de l´ús que se´n faci" recalca. Les propietats de les plantes són infinites i extraordinàries "i en alguns casos podríem dir miraculoses".

L´escola de natura tanca però, per cuidar l´horta, la Rosa continuarà passant-hi hores, al Cau de les Marietes. I si encara disposa de temps, mentre continua aprenent de la mare natura, enllestirà el llibre de receptes que fa anys que va començar.

Prem per veure més contingut per a tu