Segueix-nos a les xarxes socials:

Primera Iberdrola

L'àrbitra gironina aspirant a tot

Ágata González és l'única catalana candidata a l'ascens a Primera Iberdrola

L'àrbitra gironina aspirant a totdudu fotografia

Avançar a passos de gegant. I en qüestió d'un parell d'anys, passar de xiular a Tercera Catalana a plantar-se a l'elit del futbol femení. Ágata González no té aturador. L'àrbitra d'Hostalric va examinar-se la setmana passada a les proves d'ascens a Primera Iberdrola, la màxima divisió femenina a Espanya, i, a principis del mes vinent, sabrà els resultats per encarar una nova temporada que, sigui com sigui, serà profitosa. «Em van anar bastant bé, però fins al 4 d'agost no sabrem res. Hem d'esperar a la classificació, que és d'àmbit estatal i no ens han dit quantes noies entraran», explica González, que és l'única catalana que hi aspira.

Ser cridada pel Comitè d'Àrbitres de la Federació Catalana de Futbol per optar a l'ascens a Primera Iberdrola va ser «sorprenent». Segons la col·legiada, de 23 anys, «porto bastant poc temps arbitrant. He pujat ràpid de categoria, però respecte a les altres noies crec que porto poc temps. Afronto aquesta oportunitat amb il·lusió i conscient que si no ho aconsegueixo aquest any, m'esforçaré amb més preparació per al següent». En un principi, González «anava com a suplent per si l'àrbitra principal, que era la candidata real, es lesionava», tot i que de seguida «em van dir, a última hora, que també era candidata com l'altra noia». «He tingut menys temps que la resta, pràcticament tres setmanes quan havien de ser uns dos mesos. Vaig haver de preparar-me molt de pressa», comenta. A més a més, va topar amb el coronavirus: «Per sort l'Ajuntament d'Hostalric m'ha cedit les claus del camp i he pogut entrenar alguns dies sobre la gespa. Cadascuna s'ha hagut de buscar la vida com ha pogut. No em fa por no passar-les perquè sé que un altre any em puc preparar millor».

Les proves físiques i tècniques van tenir lloc el dimecres i dissabte de la setmana passada: «L'altra noia no va passar les proves físiques i vaig quedar-me jo sola de Catalunya a les tècniques». Tot un mèrit tenint en compte el poc temps que va tenir per preparar-les i encara més sabent que assoleix cada fita a velocitat de creuer. «Vaig començar a arbitrar fins a Juvenil a la província de Girona, de seguida el meu delegat va veure potencial en mi i el primer any ja em va pujar de categoria a Tercera Catalana. Aquesta temporada, he sigut l'única gironina que a meitat de temporada va ascendir a Segona. Normalment s'ascendeix a final de temporada, però si fas molt bé els temps i treus bones notespots pujar més ràpidament».

A banda de l'arbitratge, González és jugadora des dels 16 anys, passant per equips com l'Hostalric o el Palautordera a Preferent, i ho compagina amb els estudis d'Enginyeria Química a la Universitat de Barcelona -s'ha graduat aquest any i té la intenció se cursar un màster. «Vaig introduir-me en el món de l'arbitratge de manera molt espontània. Em prenc l'evolució com una cosa natural i en cap moment se'm poden pujar els fums. D'una categoria a l'altra, hi ha un salt important i les decisions o resolucions que s'han de prendre encara ho són més. Cada cop hi ha més gent que mira els partits i has de ser conscient del que fas, estudiant més i preparant-te físicament. Has d'estar súper pendent de cada jugada», assegura.

A còpia d'esforç i dedicació, González s'ha anat aplanant un camí que no ha estat gens fàcil: «És complicat treure temps per a tot, però si t'agrada l'arbitratge ja tens la motivació. Que vegin el teu potencial i confiïn en tu encara motiva més». Si finalment aconsegueix l'ascens, no serà el primer cop que l'àrbitra gironina xiula un partit femení: «He arbitrat fins a la Segona Divisió femenina, la Retro Iberdrola, una categoria molt maca amb ambient. Potser no corres tant, però juguen molt la pilota i has d'estar molt pendent. Juguen més al toc i no tant físic». Tot i tractar-se de la màxima divisió femenina, «si pugés a Iberdrola, hauria de seguir amb els meus estudis perquè no està prou professionalitzat. No tens un sou fix com tindria un àrbitre de la primera masculina».

Prem per veure més contingut per a tu