El Tour de França de 2013 el guanyarà un escalador o un ciclista que es defensi bé en muntanya, si atenem al recorregut presentat ahir pels organitzadors que varen voler donar una dimensió particular a l'edició número cent de la carrera per mirar al futur per oblidar Lance Armstrong. El texà, que fins a dilluns passat era el plusmarquista de victòries a la ronda gal·la, abans que la seva implicació en el dopatge el desposseís dels seus set triomfs entre 1999 i 2005, hauria vist amb mals ulls el recorregut del pròxim Tour, perquè la contrarellotge, la seva gran especialitat, té menys pes que la muntanya.

Però no és per Armstrong que els organitzadors han presentat un Tour per a escaladors, si no per fugir de l'avorriment de la passada edició, dominada per un ex "pistard" com Bradley Wiggins, que es va imposar gairebé sense batalla, assentat en la seva hegemonia en la lluita contra el crono. Tot ha estat ideat perquè no es repeteixi aquest esquema en un Tour que arrencarà el 29 de juny de Còrsega, l'últim territori gal que faltava per conquistar al Tour, i que es desenvoluparà totalment per França, cosa que no succeïa des del 2003. Amb sis etapes de muntanya, quatre arribades en pujada i l'ascens a 28 ports, alguns mítics com l'Alpe d'Huez, que es pujarà dues vegades en la mateixa jornada, a quatre dies del final de París, el Tour vol deixar endarrere l'anodina edició de l'any passat i recuperar l'explosivitat del 2011, convertida per als organitzadors en la referència dels últims anys.

Dels 3.360 quilòmetres totals, només 65 són contra el crono, repartits en dues etapes, una d'elles muntanyosa, "la més dura" que ha preparat el responsable del recorregut, Jean-Françios Pescheux. En total hi haurà un terç menys de crono que l'any passat, als quals s'ha sumat una contrarellotge per equips de 25 quilòmetres. La muntanya cobra pes i serà la protagonista de les tres últimes etapes, abans d'arribar a París, que concentren la major duresa de l'edició, alguna cosa que mai havia passat abans en el Tour.

La ronda francesa començarà el 29 de juny a Còrsega, l'últim terreny no conquistat pel Tour i per primera vegada des de 1952 s'obrirà amb una etapa totalment plana, cosa que permetrà a un esprintador vestir-se amb el primer mallot groc.

Més lluita contra el dopatge

El director del Tour, Christian Prudhomme, va aprofitar la presentació del recorregut per demanar ahir als directors dels ?equips més implicació en la lluita contra el dopatge, després de l'escàndol de Lance Armstrong. Prudhomme va invitar tots els equips a unir-se al Moviment Per un Ciclisme Creïble (MPCC), nascut a França i amb unes normes que "són més dures que les de la Unió Ciclista Internacional (UCI) i l'Agència Mundial Antidopatge (AMA)". "Aquesta organització és el futur, els directors dels equips han de ser un tallafocs contra el dopatge, són ells els que tenen la clau en la lluita contra el dopatge", va indicar el director del Tour de França en l'acte d'ahir a París.