Un total de 150.000 euros, així valora l'Audiència Provincial de Lleó la compensació que ha de cobrar una dona per la dedicació en exclusiva a casa seva i a la cura de les seves dues filles durant els 22 anys que va durar el seu matrimoni, una activitat per la qual va deixar una feina a Telefónica.

Així ho estableix una sentència a la qual ha tingut accés El Periódico de España, del mateix grup editorial que Diari de Girona, que signen els magistrats Alberto Francisco Álvarez, Antonio Muñiz i María Pilar Robles. La resolució resol a favor de la defensa de la dona enfront d'una sentència anterior del Jutjat de Primera Instància número 1 de la capital lleonesa que dirimia sobre la pensió d'aliments que havia d'establir-se després de trencar-se el matrimoni.

En aquesta resolució, que va ser recorreguda en apel·lació davant l'Audiència, es va concedir a l'exdona una pensió compensatòria de 1.200 euros mensuals per un període de tres anys i també l'ús de l'habitatge, però únicament durant tres mesos, havent de repartir-se les despeses. Ella abonaria la llum, l'aigua, la calefacció i els rebuts de la comunitat mentre la seva exparella es continuava ocupant de la hipoteca i de l'IBI. 

Situació de les filles

Respecte a les filles, la sentència no fixa cap pensió d'aliments que l'home hagi de passar a la seva exdona per ser totes dues majors d'edat i estudiants universitàries a Madrid, no estant a més acreditat que tornin amb la seva mare durant les vacances. El pare assumeix de moment "totes les seves elevades despeses, universitats privades, estada a Madrid" etc., diu la resolució, per la qual cosa no considera a la dona "legitimada per a formular la petició d'aliments", sense perjudici que les dues joves, si en el futur el seu pare no atén el compromís personal contret amb elles, "puguin sol·licitar al seu favor l'oportuna pensió".

Quant a la pensió compensatòria, l'Audiència de Lleó discrepa del jutjat d'instància en considerar que es donen els requisits per a una pensió de pagament únic, tenint en compte el règim econòmic matrimonial de separació de béns i el desequilibri econòmic existent. Enfront dels arguments de la dona, que al·ludia a l'"important patrimoni" obtingut per la seva exparella durant el matrimoni, en part per la dedicació que ella va prestar a la família i en part per la seva col·laboració en el negoci familiar; el que va ser el seu espòs va adduir que era "perfectament coneixedora del que se li estava demanant" quan va deixar la feina que realitzava abans de casar-se, i que a més comptava amb ajuda domèstica.