Un operatiu de l'Europol ha permès retirar 1.124 continguts il·lícits de la plataforma de distribució d'àudios digital SoundCloud. El Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) ha coordinat la intervenció de la policia espanyola, la Guàrdia Civil, l'Ertzaintza i els Mossos d'Esquadra, que han treballat conjuntament amb agències policials d'Alemanya, Dinamarca, Hongria, Portugal i el Regne Unit. El dispositiu policial es va dur a terme entre el 5 i el 13 de maig amb la voluntat de retirar continguts terroristes i d'extremismes violents d'aquesta plataforma. Entre el material tret de circulació hi ha els 'nasheed', que són càntics editats per Estat Islàmic que encoratgen a cometre atacs terroristes.

L'operatiu s'ha fet amb la col·laboració de SoundCloud i ha permès identificar continguts relacionats amb extremismes violents que contenien missatges que incitaven a l'acció violenta o que enaltien accions o grups violents.

Aquests dispositius policials internacionals, denominats Referral Action Days, són exercicis de col·laboració publicoprivada que pretenen, a més de retirar continguts il·lícits d'internet, incidir en l'enfortiment de la cooperació entre l'Europol i les agències policials europees, així com dels proveïdors d'allotjament de continguts digitals, en defensa dels drets fonamentals dels usuaris i consumidors de la xarxa a la Unió Europea.