El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha anunciat que demanarà a la Comissió Europea que prohibeixi l'entrada de porc senglar de granja a l'estat espanyol. Una prohibició que diu el ministre s'ha de sumar a la ja en vigència del porc senglar salvatge. Planas ha llençat un missatge de tranquil·litat però ha dit que cal vigilància, per això, ha destacat que cal treballar conjuntament amb les comunitats autònomes, com en el cas de Catalunya. Aquest diumenge el ministre s'ha reunit amb la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà , que s'ha felicitat de les acciones per prevenir l'arribada a Catalunya d'aquesta malaltia porcina i ha dit que "no es pot escatimar ni en recursos ni en personal". Jordà també ha titllat de "vital importància" el treball coordinat amb l'Estat en aquesta matèria.

El ministre Luis Planas ha dit que convocarà la Mesa Nacional de la Caça i ha anunciat que demanarà a la Comissió Europea (CE) que prohibeixi la circulació de senglars de cria dins el territori comunitari. Actualment, ja està prohibida la importació i exportació de senglars silvestres. El titular d'Agricultura a l'estat espanyol ho ha dit després de reunir-se amb la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà.

Planas i Jordà han analitzat les actuacions davant la malaltia, després de la detecció del virus a Bèlgica. El ministre i la consellera han coincidit a transmetre al sector un missatge de calma i tots dos han destacat la importància de "treballar coordinadament". És de "vital importància" que treballem conjuntament, ha dit la consellera que ha afegit que en termes de prevenció és "important" no escatimar cap esforç "ni material ni humà". El ministre i la consellera han instat els ramaders a extremar les precaucions de manera coordinada amb les administracions.

Segons ha explicat Planas, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha incrementat la vigilància, amb actuacions com la informació permanent sobre la evolució de la malaltia i la conscienciació de tots els sectors implicats, que inclou ramaders, transportistes i caçadors.

A més, el Ministeri ha reforçat el Programa Nacional de Vigilància Sanitària del Bestiar Porcí, adaptant-lo a la nova situació de risc, així com el Pla Estratègic Nacional de Bioseguretat en explotacions porcines, inspeccionant totes les granges comercials espanyoles. També està desenvolupant una estratègia regional de control de poblacions

de senglars a l'àrea dels Pirineus. D'altra banda, el Ministeri treballa en una normativa sobre gestió sanitària en espais cinegètics, mitjançant una proposta de reial decret.

La consellera Jordà, que ha celebrat les mesures apuntades pel ministre, ha explicat que estan "a punt" per tirar endavant la comissió interdepartmental integrada per Agricultura, Interior, Salut, Economia, Territori i Sostenibilitat, i Treball per tal d'abordar l'alarma per la pesta porcina africana i ha apuntat que a partir d'aquest dilluns es duran a terme dos plans: el primer, tot el que fa referència al porc domèstic i, el segon, un pla per augmentar la pressió cinegètica. "Això i coordinació, coordinació i coordinació", ha insistit Jordà.

En els propers dies també s’activarà la coordinació amb els consells comarcals, les diputacions, els ajuntaments i les entitats municipalistes.

La PPA no afecta les persones

La Pesta Porcina Africana és una malaltia infecciosa que afecta tant el porc domèstic com el porc senglar. No afecta -cal deixar-ho clar- en absolut les persones. La malaltia es transmet per contacte entre els animals malalts i per la ingesta de restes d’altres animals morts, carn o restes d’aliments que continguin el virus.

La PPA va entrar a l’est de la Unió Europea a finals del 2014. Actualment, els països afectats de la UE són: Lituània, Letònia, Estònia, Polònia, Romania, la República Txeca, Hongria, Bulgària, i ara també Bèlgica. A l’illa de Sardenya (Itàlia), la malaltia és endèmica des del 1978. El virus de la PPA es va introduir des de Rússia als països limítrofs d’Ucraïna i Bielorússia, des d’on es va transmetre als esmentats països de la UE.

L’absència d’una vacuna eficaç contra el virus de la Pesta Porcina Africana dificulta el seu control. La UE ha decidit redoblar els seus esforços de finançament d’investigació en vacunes.

El virus de la PPA pot afectar totes les espècies de suids. El porc senglar europeu té la mateixa susceptibilitat que el porc domèstic. Porcs senglars infectats poden mostrar signes clínics i una morbiditat i mortalitat elevades, igual que pot passar amb el porc domèstic.

És per això que el porc senglar juga un paper important en la persistència de PPA en les zones afectades, així com en la seva transmissió a explotacions porcines.

En països de la UE infectats per la PPA, s’ha identificat una relació entre la presència de PPA en porc senglar i la declaració de focus en porc domèstic, sobretot en explotacions amb baixos nivells de bioseguretat com ara explotacions de producció en extensiu o petites explotacions. A més, el porc senglar té un paper clau en el manteniment de la malaltia en les zones infectades, dificultant-ne el seu control i l’eradicació.