10 de maig de 2017
10.05.2017

Sanitat alerta de la tonyina fresca comprada entre el 25 d'abril i el 5 de maig

Aconsella preguntar a la botiga si és de l'empresa Garciden perquè ha causat 40 intoxicacions

10.05.2017 | 16:34
Tonyina fresca.

Sanitat demana als ciutadans que hagin comprat tonyina fresca entre el 25 d'abril i el 5 de maig que es posin en contacte amb l'establiment per informar-se si el producte és de l'empresa Garciden, que va comercialitzar un lot amb histamina que ha provocat 40 casos d'intoxicació.

Si és així, "no s'ha de consumir sota cap de les seves formes de preparació culinària", ja que la histamina resisteix processos tèrmics com els propis del cuinat, assenyala en un avís l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) del Ministeri de Sanitat.

Com a conseqüència del consum de tonyina distribuït per aquesta empresa, que té la seu a Almeria, s'han registrat 25 casos d'intoxicació a Andalusia, 11 a la Comunitat de Madrid i 4 a Múrcia.

La tonyina implicada en l'aparició dels brots ha estat comercialitzat en diferents lots per l'empresa d'Almeria, que l'ha distribuït a Múrcia, Comunitat Valenciana (on han estat retirats 2,3 quilos a Altea), Aragó, Andalusia, Castella i Lleó, país Basc, Madrid i Catalunya i en països europeus com Alemanya, Itàlia i Portugal.

Com a mesura de precaució, les autoritats sanitàries d'Andalusia mantenen l'empresa tancada i ha ampliat l'alerta a tots els lots elaborats des de l'1 al 5 de maig.

Aquests lots estan sent retirats tant per la pròpia empresa de manera voluntària mitjançant notificació als seus clients, com per les autoritats sanitàries andaluses i nacionals a través de la xarxa d'alerta alimentària.

L'aparició de la histamina està relacionada amb una mala higiene en la manipulació dels aliments i, sobretot, per una mala conservació del peix, habitualment una elevada temperatura durant períodes de temps prolongat.

Tots els afectats per aquesta intoxicació alimentària han cursat episodis lleus caracteritzats per picor de coll, rubor i suor facial, nàusea i vòmits, cefalees i eritema cutani, però en cap dels casos ha estat necessari l'ingrés i tots han evolucionat favorablement, ha assenyalat la Aecosan.

Sanitat aconsella que si passats uns minuts i fins a tres hores després d'haver ingerit tonyina, alguna persona nota algun d'aquests símptomes, consulti al seu metge.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook