Amb Gates, Zapatero s'ha compromès a mantenir-hi una col·laboració 'més intensa' per dur a terme els programes de la seva organització, fonamentalment de lluita contra la malària i de desenvolupament agrari. Zapatero ha dit que la tasca de Gates 'val la pena' i el fundador de Microsoft ha donat les gràcies al govern espanyol per 'afavorir que els diners arribin als més necessitats'.

En una breu compareixença al Palau de la Moncloa, Zapatero ha fet arribar a Gates el reconeixement 'en nom de molts espanyols' de la tasca que realitza 'amb compromís i generositat' i que 'val la pena'. Zapatero ha recordat que el seu govern ha duplicat el que es destina a desenvolupament i que arribarà a donar el 0,7% del PIB el 2012.

Un dels camps més importants tant per Zapatero com per Gates és la salut i la prevenció, especialment la lluita contra la malària. El govern espanyol té en marxa diferents iniciatives de lluita contra la malària: especialment a Amèrica Central, Mèxic i l'Àfrica Occidental.

Per aquest motiu, Zapatero s'ha compromès amb Bill Gates a 'intensificar la col·laboració' en aquells projectes que puguin ser útils i ha assegurat que molts programes de la Fundació de l'informàtic 'són programes d'èxit'.

Per la seva banda, Bill Gates, ha donat les gràcies al govern espanyol per la seva lluita contra la pobresa i les malalties que ataquen els països més pobres del món. Ha assegurat que els dos han parlat del 'compromís per millorar el món, un compromís amb la salut i l'agricultura'. També més enllà de la malària, treballant contra la tuberculosi o la sida. Gates creu imprescindible 'que els diners es gastin bé i de la manera més eficaç' i en això treballa des de fa més d'un any a 'jornada completa'.