Des de les 9 del matí d'aquest diumenge, els col·legis electorals tenen les seves portes obertes per recollir el vot de més de 36, 5 milions de persones a tot l'estat. Les d'avui, són les Eleccions Generals amb un resultat més obert dels darrers anys i en joc hi ha el repartiment dels 350 escons del Congrés dels Diputats i els 208 del Senat durant la pròxima legislatura. A Catalunya, més de 5,5 milions de catalans estan cridats a les urnes per escollir 47 diputats i 16 senadors.

L'obertura dels col·legis s'ha desenvolupat amb normalitat i la jornada de votació en les eleccions generals ha arrencat sense incidents, segons la secretària d'Estat de Comunicació, Carmen Martín Castro, i el subsecretari d'Interior, Luis Aguilera Ruiz, els quals han ofert una roda de premsa al Centre de Dades passats 2/4 d'11 del matí.

En total, hi ha 22.951 col·legis electorals oberts, on es podrà votar fins les 8 del vespre. Les dades d'escrutini no es començaran a fer públiques fins les 9 del vespre ja que a les illes Canàries es tanca una hora després que a la península.

Als electors els toca decidir entre les 605 llistes presentades al Congrés, amb un total de 2.263 homes i 2.090 dones-, i les 657 candidatures que opten al Senat, les quals formen 875 homes i 668 dones.

Els candidats desfilen pels col·legis electorals dels seus municipis

Un dels primers candidats que ha emès el seu vot ha estat Francesc Homs. El cap de lista de Democràcia i Libertat ha votat a es 10 del matí, a Taradell. "La política o la fas o te la fan", ha recordat el polític.

Jorge Fernández Díaz (PP) també ha votat a les 10, a Barcelona, mentre que Gabriel Rufián (ERC), ho ha fet a les 10.30 h, a Sabadell.

Juan Carlos Girauta (C'S) ha votat Xavier Domènech

A nivell estatal, Mariano Rajoy ha votat al districte de la Moncloa i, igual que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha fet una crida a la participació. En el cas del català, ha acudit a votar a l'Hospitalet de Llobregat.

Per la seva banda, el secretari general del PSOE i candidat a president del Govern, Pedro Sánchez, s'ha mostrat optimista i ha destacat que les eleccions generals que se celebren representen "una jornada històrica" en què "fa olor de canvi" i ha confiat que es doni "el canvi de rumb que necessita Espanya ". Sánchez ha votat a Pozuelo de Alarcón.