Ni Carme Chacón ni Alfredo Pérez Rubalcaba han verbalitzat aquest dissabte obertament que aspiren a succeir José Luis Rodríguez Zapatero com a secretari general del partit, però les seves figuren han planat en un Comitè Federal del PSOE on tots els assistents han coincidit a demanar un procés "obert, democràtic i participatiu" per reflotar el partit. Alfredo Pérez Rubalcaba ha reivindicat el programa electoral amb què el PSOE ha concorregut a aquesta campanya com a base per a l'oposició, mentre que Carme Chacón ha obtingut l'aval directe del PSC a través del seu número dos, Daniel Fernández, que ha assegurat que la titular de Defensa en funcions tindrà "un paper actiu" al congrés del PSOE.

El Comitè Federal és l'avantsala del congrés on els delegats de les federacions socialistes de tot l'Estat escolliran el nou líder del partit. Alfredo Pérez Rubalcaba ha anat rebent suports en l'última setmana, i també aquest dissabte on ha pogut intervenir en obert després de Zapatero. Rubalcaba ha passat a l'ofensiva en la seva intervenció en obert en defensar que el seu no només era un programa per a governar, sinó també per fer oposició i marca les línies mestres de la política que haurà de defensar el PSOE en els pròxims quatre anys.

Cap líder li ha discutit tret de Tomás Gómez, que ha reclamat llibertat de moviments per al nou líder del PSOE. El secretari general dels socialistes gallecs, Pachi Vázquez, situat a l'òrbita de Rubalcaba, ha recordat que la derrota és de tot el partit i per aquest motiu ha demanat un procés "no excloent" que culmini amb un PSOE "compacte, unit i atent a les solucions dels problemes de la gent".

José Antonio Griñán no ha fet públic a qui donarà suport, però sí, que ha afirmat que seria "un bon candidat" a succeir Zapatero, malgrat que també ha recordat que cal anar al congrés de febrer "des de la pau".

Chacón demana "un exercici democràtic exemplar"

Carme Chacón, per la seva banda, ja hauria anunciat a diversos líders territorials la seva voluntat d'optar al càrrec. Chacón ja es va haver d'apartar de les primàries per elegir el candidat del PSOE al 20-N en favor de Rubalcaba, i aquest dissabte a les portes del Comitè Federal ha assegurat que la seva formació demostrarà que "és un partit responsable" i "amb vocació majoritària", i que "tirarà endavant fent un exercici democràtic exemplar" del que els socialistes "sortiran junts i més units". "Sabrem fer-ho bé" ha sentenciat després de recordar que "els ciutadans ja han parlat a les urnes i ara els que han de parlar són els militants del Partit Socialista".

Chacón ha rebut els suports implícits de diversos barons, començant pel líder dels socialistes castellanomanxecs, José María Barreda, que ha assegurat que ho ha pensat molt i té "molt clar" a qui votarà en aquestes primàries.

També el PSC ha deixat clara la seva aposta per Chacón com a líder del partit. El número dos de les llistes del PSC en aquestes eleccions, Daniel Fernández, ha assegurat aquest dissabte que Carme Chacón "tindrà un paper actiu" tan al congrés que el PSC celebrarà d'aquí a tres setmanes, com al congrés federal de febrer on el PSOE, malgrat que ha afirmat que ella encara no ha adoptat una decisió sobre aquesta qüestió.

Fernández també ha apuntat que el resultat de les eleccions del 20-N han marcat "la fi d'una etapa i 'inici d'una altra a la història del socialisme espanyol" i que els socialistes catalans tenen els mateixos objectius per als congressos del PSC i del PSOE: que siguin una expressió de "radicalitat democràtica, responsabilitat i unitat".

Tomás Gómez vol que els militants participin a les primàries

La voluntat de Rubalcaba de fer del seu programa l'eix de l'oposició ha obtingut l'aval de Zapatero i de la majoria dels barons, però ha topat amb el criteri del secretari general dels socialistes madrilenys, Tomás Gómez, que ha demanat que el nou líder del partit tingui llibertat per elaborar i defensar el seu propi programa.

Gómez ha anat més enllà per plantejar que tingui lloc un autèntic procés de primàries on pugui votar tota la militància. Segons el secretari general dels socialistes madrilenys, en la mesura que el PSOE necessita un revulsiu han de ser tots els afiliats, i no només els delegats del PSOE, els que "decideixin el futur del partit".

La majoria dels barons han coincidit a rebutjar la seva proposta i han defensat el model establert pel PSOE que situa al congrés federal un miler de delegats de totes les federacions. Seran ells, i no directament la militància els que elegiran el nou secretari general del partit.