El Comitè Federal del PSOE a Madrid ha servit per fer autocrítica i situar el programa electoral com a eix de l'oposició que els socialistes faran aquesta legislatura, però no per definir el futur immediat de dos noms clau al partit. Alfredo Pérez Rubalcaba i Carme Chacón han coincidit a demanar un procés obert i democràtic, però cap dels dos ha evidenciat la seva voluntat d'optar al relleu de José Luis Rodríguez Zapatero com a secretari general. En la seva intervenció, Rubalcaba ha destacat que el PSOE ha de "complir" l'encàrrec que li han fet els ciutadans i fer una oposició "centrada". Zapatero ha reclamat al partit que prengui el pols a la societat per tornar a ser una força "majoritària".

Una setmana després dels comicis Rubalcaba ha comparegut davant dels Comitè Federal del PSOE per admetre errors i agrair el suport del partit i dels militants en un moment "extremadament difícil" en què el PSOE ha adquirit "7 milions de compromisos que complirem de principi a fi". El candidat socialista ha defensat la seva campanya, que va ser "sincera, rigorosa, oberta i participativa" que ha tingut com a resultat una derrota (històrica) però que -segons ha apuntat- no ha suposat un transvasament massiu de vots cap al PP.

El programa a l'eix de l'oposició

Tan Rubalcaba com Zapatero han situat el programa electoral del PSOE com a eix que el partit haurà de seguir en la seva tasca d'oposició. Segons Rubalcaba, el programa ha de ser "la pauta per a la tasca d'oposició" i l'element que "marqui les línies mestres". Pel candidat socialista, de la mateixa manera que el seu projecte era per governar en cas de guanyar els comicis, "també ho era per a l'oposició".

"El PP no superarà els 11 milions de vots"

Rubalcaba ha recordat que en aquests comicis on els socialistes han perdut 4,5 milions de vots, el PP tan sols n'ha guanyat mig milió. "La major part dels nostres votants s'han resistit a votar al PP i per tant no hi ha una dretització de la societat espanyola", ha dit, sinó "un PP que ha maximitzat els seus resultats i un PSOE que ha dispersat el seu vot per altres formacions polítiques". Per aquest motiu s'ha mostrat convençut que el PP té "un sostre" mentre que el PSOE pot "tornar a guanyar les eleccions si aconsegueix aglutinar els vots de la majoria progressista. "Si el PP no ha superat els 11 milions de vots en aquestes condicions no ho farà mai", ha sentenciat.

"Oposició centrada"

Ruablcaba ha reiterat la seva confiança que els ciutadans no han votat una sortida diferent de la crisi de la que defensa el partit de Mariano Rajoy. "Sense dubte hem de treure conclusions sobre el que va passar diumenge, però jo no he canviat cap de les meves conviccions", ha dit i "cal fer el que els ciutadans ens han encarregat" i "complir" amb els "set milions de vots i amb Espanya". Per això s'ha mostrat convençut que cal "enfortir" el partit perquè segueix "essent l'instrument més important de la majoria progressista d'aquest país" i perquè actuï fent una "oposició centrada".

"Democràcia, democràcia i democràcia"

Segons Rubalcaba, "si del que es tracta és d'enfortir el partit ja se sap el que cal fer: debat, participació, democràcia, democràcia i democràcia, i després unitat i integració". Cal, ha dit, un procés per "enfortir el partit, comprometre's amb Espanya i per descomptat enfortir també el projecte socialista". Per això ha reivindicat "l'herència" de Zapatero i el seu esforç des de la presidència del govern espanyol, on va "posar els interessos del país per sobre dels del partit". "Això és coherència", ha destacat.