El PSOE ha encetat la cursa per elegir successor a José Luis Rodríguez Zapatero com a líder socialista. El Comitè Federal del PSOE a Madrid ha convocat aquest dissabte el Congrés Federal, que se celebrarà els dies 3, 4 i 5 de febrer de l'any que ve a Sevilla. En la reunió d'aquest dissabte a Ferraz, el Comitè Federal ha aprovat per unanimitat la convocatòria del que serà el 38è congrés federal dels socialistes espanyols, on s'escollirà el secretari general del partit. Els socialistes descarten fer primàries, un procediment que queda relegat per escollir candidat electoral. Per accedir a la secretaria general serà necessari comptar amb com a mínim l'aval del 20% dels delegats del congrés. Per ser precandidat però, només farà falta l'aval del 10% dels membres del Comitè Federal.

El PSOE ha celebrat aquest dissabte el seu Comitè Federal del partit per analitzar la derrota electoral i convocar el 38è Congrés Federal d'on en sortirà el secretari general que substituirà Zapatero com a líder dels socialistes espanyols. Serà el primer cap de setmana de febrer, del 3 al 5.

Per optar a esdevenir el secretari general del PSOE serà necessari estar inscrit al cens de militants vàlid pel congrés. La recollida d'avals es realitzarà al mateix Congrés entre els delegats acreditats un cop s'obri el termini de presentació de candidatures. Un mateix delegat no podrà avalar més d'un candidat ja que de ser així s'anul•laran tots els avals atorgats pel delegat en qüestió.

Al congrés del primer cap de setmana de febrer hi assistirà un delegat per cada 230 militants, així com una delegació de les joventuts socialistes i els delegats elegits per les sis organitzacions sectorials del partit, així com una representació del corren Esquerra Socialista, composta per 15 membre que tindran veu però no vot.

10% dels avals per ser precandidat

Aquells militants que comptin amb l'aval del 10% dels membres del Comitè Federal podran obtenir la condició de precandidat. Llavors la Comissió Executiva Federal posarà a disposició de tots els precandidats un espai al web del partit, un enviament posatl a totes les agrupacions del partit amb la seva proposta de candidatura i un enviament a tots els delegats del congrés.

La ponència marc que ha de servir de base per a la celebració del congrés serà enviada a les agrupacions el 8 de gener perquè el debatin i l'esmenin i també es penjarà a la pàgina web. A banda, s'elaborarà una memòria d'esmenes amb les aportacions de les agrupacions locals, primer, i les provincials, insulars i regionals, després.

Al costat de la Ponència Marc, s'elaborarà una memòria d'esmenes amb les aportacions que hagin obingut el suport majoritari -o del 20%- de les assembles. Les aportacions es recolliran de les agrupacions locals i també provincials, insulars o regionals. El document s'enviarà a la Comissió Executiva Federal per a la seva discussió al Congrés Federal.

Calendari

L'elecció del nou secretari general del partit serà el final d'un procés que començarà el proper 5 de desembre amb l'enviament del cens vàlid de militants a totes les agrupacions i el 8 de gener amb l'enviament de la ponència marc i les memòria de gestió. Del 9 al 15 de gener se celebraran assemblea municipals i locals i del 16 al 22 de gener els congressos regionals, provincials i insulars. El 23 de gener serà la data límit per rebre les actes i les llistes de delegats i esmenes i l'endemà s'elegirà la comissió de credencials. El 25 de gener es realitzarà l'enviament de la memòria d'esmenes.

El 3 de febrer, primer dia del Congrés Federal, s'acreditaran els delegats i se celebrarà el congrés fins diumenge dia 5. El congrés elegirà la mesa, es presentarà i votarà l'informe de gestió dels òrgans federals i s'escollirà la comissió eelctoral. Així mateix, s'elegirà la comissió electoral i s'obrirà el termini de presentació de candidatures a la secretaria general. Es constituiran les comissions de treball i es proclamaran les candidatures. Posteriorment s'escollirà el secretari general. Finalment es presentarna i aprovaran les resolucions de les comissions de treball i es presentaran i elegiran les candidatures als òrgans federals.