Segueix-nos a les xarxes socials:

Projecte del clúster carni Innovacc

Aposten per un pernil serrà sota la marca Pirineus i Barcelona

Els empresaris volen que el producte s'allunyi de la "imatge d'espanyolitat" i pugui competir amb marques italianes i alemanyes

Aposten per un pernil serrà sota la marca Pirineus i BarcelonaACN

El clúster carni Innovacc té entre mans un nou projecte per impulsar la comercialització d'un pernil serrà que uneixi la marca Pirineus i la marca Barcelona. Els empresaris destaquen que a Catalunya es produeixen més de la meitat dels pernils que es comercialitzen a l'Estat i que es pot aconseguir un producte de "qualitat" que pugui competir contra els pernils que venen els italians i els alemanys. A més, també pretenen allunyar el pernil curat "de la imatge espanyolista" que acostuma a tenir. El projecte s'ha posat sobre la taula durant l'assemblea extraordinària del clúster Innovacc, que uneix 52 empreses de la indústria porcina i 17 institucions, que s'ha fet aquest divendres a Olot.

Durant l'assemblea extraordinària del clúster carni Innovacc ha sorgit un nou projecte que els empresaris s'han proposat convertir en realitat en els propers mesos. La proposta l'ha fet el director general d'embotits Espunya i vicepresident del clúster, Xavier Espunya, que aposta per impulsar una marca específica de pernil serrà català.

El gerent d'Innovacc, Eudald Casas, ha detallat que es vol vincular el producte a les marques de Barcelona -per la tradició arrelada de les tapes i l'elevat consum de pernil- i amb la marca Pirineus. Casas ha detallat que caldria superar algunes tramitacions burocràtiques per acreditar que és un producte de qualitat que s'elabora en una àrea restringida. Per això, ja avancen que caldrà el suport de l'administració per aconseguir poder fer que la marca -que es podria anomenar 'Pernil dels Pirineus'- es pugui registrar i sigui una realitat en els propers mesos.

"El pernil curat és un producte molt conegut que es ven per tot el món però sovint es relaciona amb una imatge d'espanyolitat", ha valorat Casas, que considera que això pot perjudicar els productors catalans. A més, ha remarcat que a Catalunya es produeixen més de la meitat dels pernils que ven l'Estat i que aquest potencial, sovint, es desconeix. Per això, els empresaris volen impulsar aquesta marca pròpia que s'hauria de distingit per la qualitat, pel fet d'elaborar-se en una zona concreta i sota uns restriccions específiques.

El projecte està en fase molt incipient però Casas assegura que la idea els ha il·lusionat i que es posaran a treballar per aconseguir la implicació de les administracions per superar amb èxit totes les tramitacions burocràtiques.

Projecte pioner d'eliminació de residus

El gerent d'Innovac també ha explicat que estan treballant en un projecte pioner que permet cremar els residus menys valorats del porc i que no es poden aprofitar per a res més i, a canvi, generar energia. Casas ha explicat que el tractament d'aquests residus (pèls, alguns tendrums o budells bruts) suposa uns costos elevats per a les explotacions i que, gràcies a aquest projecte, podrien convertir-se en un actiu ja que es transformarien en energia.

El clúster ha dissenyat unes calderes on es poden cremar aquests residus i extreure'n energia tèrmica. El clúster té una planta pilot a Girona que permet cremar aquests residus, prèviament compactats, amb totes les garanties mediambientals i, alhora, aprofitar a la mateixa explotació l'energia que la cremació dels residus genera.

"És un projecte absolutament innovador, sabem que sí que es tracta la biomassa vegetal però no coneixem cap iniciativa amb la biomassa animal", ha destacat el gerent del clúster.

Prem per veure més contingut per a tu