Segueix-nos a les xarxes socials:

L'Escala

Josep Sebastià Pons, el pont entre la Catalunya Nord, l’Escala i l’Empordà

Considerat el millor autor nord-català de la seva generació, li dediquen xerrades i una exposició

Josep Sebastià Pons, el pont entre la Catalunya Nord, l’Escala i l’EmpordàEmporda.info

El poeta, narrador i autor dramàtic Josep Sebastià Pons (1886-1962) està considerat el millor escriptor nord-català de la seva generació. D’ell, es diu, han begut nombrosos poetes posteriors i la seva obra ha estat elogiada per grans figures de la literatura catalana com Josep Pla o Tomàs Garcés. La vinculació que va mantenir amb l’Escala, així com la que té l’hel·lenista i curador de tota la seva obra poètica, el figuerenc Eusebi Ayensa, ha fet que els organitzadors trobessin escaient incloure diversos actes al seu entorn: recitals, xerrades i una exposició.

La comissària d’aquesta edició de la Vila del Llibre, Joana Serra, assegura que sovint quan parla amb llibreters catalans molts no coneixen Sebastià Pons i «això és molt sorprenent». Aquest cap de setmana, doncs, és la gran oportunitat per descobrir-lo. D’entrada, divendres s’inaugurarà l’exposició Josep Sebastià Pons. Pintor i poeta a l’Alfolí de la Sal. Comissariada per Ayensa i Sebastià Frère, net de l’artista. Aquesta mostra vol ser una porta d’entrada al seu món plàstic, sigui com a dibuixant o com a pintor. A les seves teles, el creador hi plasmà els mateixos monuments i paisatges que després va descriure en mots: el castell de Corbera, el priorat de Serrabona, les marines i suredes, el petit rossinyol, el gripau o la salamandra, entre altres. Esbossos, dibuixos i aquarel·les fets sovint en els quaderns que solia dur a les seves passejades.

A banda de l’exposició, però, s’ha previst dissabte, a les 5 de la tarda al mateix Alfolí de la Sal, un recital poètic de la mà dels actors Carme Callol i Jaume Comas. Dues hores més tard, s’aprofundirà en la seva figura per posar en valor el paper de Pons i de la seva obra amb un diàleg entre l’hel·lenista Eusebi Ayensa i l’escriptora Miquela Valls, que just ara estan elaborant una guia patrimonial i literària sobre l’autor, i l’assistent de patrimoni de l’Ajuntament d’Illa, Alain Sánchez. La mateixa comissària de l’edició, Joana Serra, moderarà l’acte que servirà per viatjar als paisatges que inspiraren Pons.

Prem per veure més contingut per a tu