Empordà

Empordà

Agullana

La mirada valenta i atrevida dels alumnes d’Agullana sobre Lídia Noguer

L’exposició «La nostra visió de la Lídia» obre les portes dijous amb unes vuitanta creacions

Creacions dels alumnes Emporda.info

Un 30 de desembre de 1946 moria a l’Asil Gomis d’Agullana Lídia Noguer Sabà, la dona que va fascinar artistes com Dalí o Eugeni d’Ors. Aquest passat desembre, setanta-cinc anys més tard, es va inaugurar al poble una exposició amb obra original de trenta-vuit artistes que van intervenir, cadascun d’ells, sobre una imatge de la Lídia. La mostra va dilatar el tancament perquè els alumnes de l’escola Lluís Marià Vidal poguessin visitar-la i copsar «la varietat de mirades, tècniques i com, des de la plàstica, es pot retre homenatges i explicar coses». La visita era el pas previ perquè afrontessin el repte de fer el mateix que aquells artistes: intervenir la fotografia. Els resultats, «sorprenents» a parer de l’historiador de l’art i comissari Enric Tubert, s’exhibeixen a l’exposició La nostra visió de la Lídia a partir d’aquest dijous, i fins al 8 de maig, a l’Asil Gomis.

Creacions dels alumnes Emporda.info

Per Tubert, aquesta acció artística era imprescindible perquè calia «deixar una mica de memòria de veritat» entre les noves generacions: una vuitantena d’alumnes del centre, des de P-3 fins a 6è de primària. Els fruits, diu Tubert, demostren «la valentia i l’atreviment» dels joves creadors que no s’han fet enrere a l’hora de treballar amb materials nous per a ells –sals, teles o xarxes–o que difícilment haurien contemplat fer-ho abans d’haver vist l’exposició. Les peces ens evoquen «el món de la Lídia, el mar». A més, pel que fa a la composició, «estan molt ben resoltes». L’historiador recorda, a més, que els infants tenien l’obligació d’incloure la paraula Lídia a les seves creacions. La manera de fer-ho l’ha captivat gratament.

L'influx de Cadaqués o el mar, tan presents en la vida de Lídia Noguer, també l'han recollit aquests joves creadors Emporda.info

Tubert reconeix com els infants han captat perfectament «la dimensió, a mig camí entre el deliri, més o menys malaltís, i la genialitat que té la Lídia per fascinar la gent». A través d’aquest figura, els alumnes han pogut aprofundir en temes com la feminitat, la salut mental o la creativitat. També s’hi palpa «molt mediterrani» en les intervencions ja sigui amb la presència de peixos, de la cuina o de la relació amb Dalí i altres intel·lectuals. D’altra banda, avançar que l’exposició mare, Lídia que fou i no fou La Ben Plantada, torna a exhibir-se el 28 de maig a l’Amistat de Cadaqués i que aquell dia es presenta el catàleg.

Visitar l'exposició original va obrir la perspectiva als joves dels quals no han defugit d'experimentar, combinar materials i deixar volar la imaginació Emporda.info

Compartir l'article

stats