Aquest diumenge, 6 de febrer, se celebra l’acte de cloenda de l’Any Teresa Juvé, commemoració aprovada pel Govern de la Generalitat i celebrada, amb motiu del centè aniversari de l'autora, al llarg del 2021.L'objectiu principal d'aquesta commemoració ha estat donar tota la visibilitat que mereix la trajectòria vital, excepcional i compromesa, d'algú que ha fet de la lluita per la llibertat i la dignitat el seu principal impuls motor, tant en l'àmbit pràctic i personal com teòric i creatiu. Així mateix, l'Any Teresa Juvé també ha servit per divulgar encara més una obra literària molt rellevant i ingent, sempre sàvia i erudita. Cal destacar, en aquest sentit, les publicacions, durant el 2021, d'El degollador de Vallvidrera La ruta de la mort, ja que el fet que la persona homenatjada es trobi en plena activitat creativa, ha dotat la commemoració d'una singularitat del tot remarcable.

La cloenda del centenari s'ha previst realitzar-la el diumenge 6 de febrer, el dia abans del seu 101 aniversari, a la sala d’actes del Museu del Suro de Palafrugell, a les 12 h, i estarà configurat per parlaments institucionals, intervencions del comissari de l'Any Juvé, Toni Terrades; Josep M.Soler, president de la Fundació Pallach, Antònia Pallach, filla de Teresa Juvé, Jordi Fernando de l'Editorial Meteora, unes paraules de l’autora, i una actuació de lectures dramatitzades, musicades amb piano, sobre textos de l'obra Tu ets joa càrrec de M. Jesús Lleonart i Ian Lleonart.

Teresa Juvé Acero (Madrid, 1921) és pedagoga i escriptora. De pare català i mare madrilenya, va estudiar a la Institución Libre de Enseñanza de Madrid i, posteriorment —quan la família va passar a viure a Barcelona—, a l'Institut Escola Ausiàs March de la Generalitat. En acabar la Guerra Civil, es va exiliar a Tolosa de Llenguadoc, on va estudiar Filologia i Literatura Comparada. El 1942, es va incorporar a la Resistència francesa per lluitar contra les forces d'ocupació alemanyes com a agent d'enllaç. L'any 1948 es va casar amb el polític i pedagog figuerenc Josep Pallach (1920-1977) i, l'any 1949, va néixer la seva filla Antònia.

El 1963, va quedar finalista del premi Nadal amb la seva primera novel·la, La charca en la ciudad, obra de la qual en publica, molts anys més tard, la versió catalana amb el títol L’aiguamort a la ciutat (Rúbrica Editorial, 2005). És autora de la sèrie de novel·les protagonitzades pel portantveus del rei, Jaume Plagumà. Aquestes obres, ambientades a la Catalunya de finals del segle XVI, combinen els gèneres històric i detectivesc. El 2021 s'han publicat El degollador de Vallvidrera La ruta de la mort (Editorial Meteora, 2021), les dues últimes entregues d'aquest conjunt. També és autora, entre d'altres, del llibre autobiogràfic Tu ets jo. Flaixos per al meu blog (Editorial Meteora, 2015), en què narra, amb un mestratge i lucidesa únics, les seves intenses vivències.