Segueix-nos a les xarxes socials:

La 5a beca Jeroni Pujades de Castelló d'Empúries analitzarà les desamortitzacions

Concedida pel Museu d’Història Medieval, és la proposta de la doctora Montserrat Moli Frigola

La 5a beca Jeroni Pujades de Castelló d'Empúries analitzarà les desamortitzacions

Un treball d’investigació sobre les desamortitzacions a Castelló d’Empúries al segle XIX de la doctora en Història Moderna Montserrat Moli Frigola s’ha endut la cinquena beca de recerca històrica Jeroni Pujades que concedeix l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, a través del Museu d’Història Medieval. Es dona la circumstància que Montserrat Moli és una gran coneixedora d’aquest tema, ja que la seva tesi doctoral està centrada en les desamortitzacions a Girona i Barcelona. El treball, a més, pot obrir moltes portes perquè pràcticament ningú l’ha estudiat centrant-se en el cas de Castelló d’Empúries.

Aquest treball guanyador pretén investigar, doncs, principalment el destí dels béns de les cinc comunitats de regulars de Castelló d’Empúries (dominics, mercedaris, agustins, franciscans i clarisses), i dels béns dels seculars (Comunitat de Preveres, Hospital Major de Pobres), així com també les propietats dels carlins, propis i comunals en el context històric, polític, social i econòmic de les diferents desamortitzacions del segle XIX (Mendizábal de 1836, Espartero de 1841 i Madoz de 1855). També es pretén estudiar el destí dels béns a la vila dels regulars benets de Sant Pere de Rodes, i dels seculars del Bisbat i la Catedral de Girona, i de la Comanda de Sant Llorenç de les Arenes, així com també el destí de les propietats del clergat i institucions castellonines fora del municipi, entre altres.

Publicació del treball

La Beca Jeroni Pujades, que està dotada amb 3.005 euros, es va crear per promoure la investigació i la recerca sobre la història de la vila i, per extensió, del comtat d’Empúries. És, a més, fruit d’un conveni de col·laboració amb la Universitat de Girona. Cal matisar que, sortosament, la beca comporta la publicació de l’obra guanyadora.

Prem per veure més contingut per a tu